Maakri tänava laibatükeldaja on taas kohtu all (1)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Markus Pasi Pönkä.
Markus Pasi Pönkä. Foto: Liis Treimann/Postimees

Teisipäeval astus Helsingis kohtu ette Pasi Markus Pönkä, keda Eestis teatakse Maakri tänava laibatükeldajana.

Seekord süüdistatakse Pönkät seitsme inimese au haavamises. Kõik seitse on Soome vanglate juhtivtöötajad, vahendab Iltasanomat.

Süüdistuse järgi avas Pönkä 2015. aasta alguses veebilehe viranomaisrikollisuus.com (eesti k. ametikuriteod.com) ning avaldas seal valeväiteid ja -vihjeid. Veebilehel avaldatud info põhjal on selle eesmärk «avaldada andmeid seadust rikkuvate ametnike kohta ja aidata kaasa võimuliialduste-vastases võitluses».

Üht vanglaametnikku nimetati veebilehel avalikuks vaenlaseks number 1 ja teist ametnikku piinajaks. Samuti olid kirjas nende nimed ja isikukoodid.

Eilsel kohtuistungil väidetavalt laimatud vanglaametnikud ei osalenud, kuid üks hagejaist nõuab Pönkält 2000 euro suurust hüvitist, millele lisaks nõuab prokurör 70 päevamäära suurust trahvi, kirjutab leht.

Pönkä end süüdi ei tunnistanud ning väitis, et pole isegi kõnealust veebilehte loonud, kuigi süüdistaja tõi asitõendina välja Pönkä arvuti, millest leiti viiteid kõnealuse veebilehe haldamisele. Esimese astme kohus langetab otsuse reedel.

Alles eelmisel aastal mõisteti Pönkäle pooleteiseaastane vanglakaristus ulatusliku pettuse ning relvaseaduse rikkumise eest. Süüdistuse järgi hankis Pönkä kaks püstolit ning proovis hankida juurde veel kahte, mis aga ei õnnestunud. Teises episoodis süüdistati teda pangaparoolide väljapetmises.

Eestlastele sai Pönkä nimi tuttavaks, kui ta 2005. aasta detsembris tulistas tüli käigus Tallinnas Maakri tänaval oma äripartnerit ning tükeldas ketassaega tema laiba. Hiljem pakkis Pönkä tükeldatud surnukeha kilekottidesse ning asetas esikusse, kust korteriomanikud need hiljem leidsid.

2007. aastal mõisteti Pönkä mõrva ja kelmuste eest 12 aastaks vangi ning saadeti karistust kandma Soome, kust ta 2014. aastal üllatuslikult vabanes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles