Raua tänava lahingu veteran saab presidendilt teenetemärgi (3)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raua tänava lahingus osalenud Eduard Meemann.
Raua tänava lahingus osalenud Eduard Meemann. Foto: Kaitsevägi

President Kersti Kaljulaid andis Kotkaristi teenetemärgi Eduard Meemannile, kes osales Eesti kaitseväe väeosa ainsas Teises maailmasõjas peetud lahingus Tallinnas 1940. aasta riigipöörde ajal.

97-aastane Eduard Meemann saab presidendi otsusega Kotkaristi IV klassi mõõkadega teenetemärgi.

Tollal 21-aastane Eduard Meemann osales Sidepataljoni ajateenijana Raua tänava lahingus 1940. aasta 21. juuni hilisõhtul, kui kooli ruumidesse ümber paigutatud sideväelasi ründas grupp relvastatud riigipöörajaid.

Kaitseväelased avasid vastutule ning lahingus langes kaks Eesti kaitseväelast - nooremseersant Aleksei Männikus ja reamees Johannes Mandre. Vastaspoole täpsed kaotused on siiani teadmata. Sidepataljoni ja riigipöörajate vahel peetud tulevahetus oli ainuke Eesti kaitseväe väeosa peetud lahing Teises maailmasõjas.

Praegu asub selles hoones Tallinna 21. kool.

Meemann alustas ajateenistust 1. aprillil 1939 Sidepataljoni 3. sidekompaniis. Pärast Eesti okupeerimist Nõukogude Liidu poolt sidepataljon likvideeriti ning Meemann viidi üle Punaarmeesse, kus ta teenis 1941. aasta kevadeni. Teise maailmasõja lahingutest Meemann Punaarmees olles osa ei võtnud.

Eduard Meemanni lapselaps, kolonelleitnant Tarmo Laaniste on praegu Kaitseliidu Jõgeva maleva pealik.

Lisaks Eduard Meemannile on Raua tänava lahingu veteranidest elus Keilas elav Eduard Kuuskor, kes sai jaanuaris 99-aastaseks.

Sidepataljoni õigusjärglane on praegu staabi- ja sidepataljon, mille ülesanne on rahutingimustes tagada kaitseväe peastaabi, väeosade ja Kaitseliidu vaheline side ning sõjaaja ja reservüksuste ettevalmistamine. Pataljon tagab kaitseväele strateegilise side- ja infotehnoloogilise toetuse ning arendab kaitseotstarbelise side, infotehnoloogia ja elektroonilise sõja projekte.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles