NATO kaitseministrid arutasid olukorda Liibüas

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Peeter Langovits

Kaitseminister Jaak Aaviksoo osales täna Brüsselis alanud NATO kaitseministrite mitte-ametlikul kohtumisel, kus tuli arutluse alla olukord Liibüas.

«Kaitseministrid jõudsid ühisele arusaamisele, et võimaliku Liibüa sündmustesse sekkumise aluseks peab olem arusaadav vajadus, selge õiguslik baas ning sealse regiooni riikide toetus,» ütles Aaviksoo.

Kaitseministri sõnul on hea, et NATO planeerib võimalikke tegevusi julgeoleku kasvatamiseks. «See on kooskõlas ka Eesti seisukohaga, et allianss peab suurendama oma eelhoiatus- ja planeerimisvõimet kõikvõimalike julgeolekuriskide maandamiseks,» lisas Aaviksoo.

Samuti kohtus ta täna oma Läti ja Leedu kolleegiga, kellega kinnitati Balti riikide ühine vastuvõtva riigi toetuse pakett Balti riikides õhuturvet teostavale riikidele.

Paketi kohaselt võtavad Balti riigid järgmistel aastatel järk-järgult suurema rolli liitlaste õhuväelaste transpordi- ja majutuskulude tasumisel ning hakkavad osaliselt tasuma hävituslennukite kütusekulusid. Samuti pakuvad Eesti, Läti ja Leedu liitlastele välja senisest paremaid võimalusi teha Balti riikide õhuruumis väljaõpet ja harjutusi.

Aaviksoo sõnul näitavad analüüsid, et Balti riigid ei jaksa nähtavas tulevikus iseseisvalt soetada kalleid hävitajaid. «Seetõttu soovime, et liitlaste hävituslennukid jääksid ka pikemas perspektiivis meie õhuruumi kaitsma ning täna kinnitatud toetuspakett muudab Balti riikide õhuturbeoperatsioonis osalemise liitlastele kindlasti atraktiivsemaks ja soodsamaks,» selgitas kaitseminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles