Korb hakkab tühjade korterite probleemile lahendust otsima

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja.
Kortermaja. Foto: Margus Ansu

Kohtla-Järve otsus loovutada riigile 31 korterit on pannud rahandusministeeriumi muretsema.

Nimelt otsustas Kohtla-Järve volikogu jaanuarikuu viimasel päeval, et loobub 31 tühjast munitsipaalkorterist. Otsuses on kirjas, et linnavalitsus kuulutas korduvalt korteriomandite avalikke enampakkumisi, kuid kõik katsed nurjusid, sest pakkumisi ei laekunud.

Tühjade korterite ülalpidamine on kallis lõbu ja kulud küündivad aastas 45 232 euroni. Kui volikogu otsuse alusel tehakse kinnistusraamatus kanne, on 31 korterit riigi omandis ja rahandusministeeriumi valitseda. See aga tähendab omakorda, et riigil on kohustus hakata tasuma korteritega seotud kinnisvarateenuste arveid.

Riigihalduse minister Mihhail Korb (KE) tõdes, et tegemist on esmakordse juhtumiga, kus kohalik omavalitsus, kelle ülesanne on korraldada oma haldusterritooriumil elamu- ja kommunaalmajandust, loovutab riigile mitukümmend mahajäetud korterit.

Minister avaldas lootust, et kohalikud omavalitsused ja eraomanikud ei järgi Kohtla-Järve linna eeskuju ning probleemile otsitakse lahendust eelkõige kohalikust omavalitsusest.

«Kinnisvarast loobumine ei ole lahendus, kuid näitab, et probleem on kasvanud kohalikule omavalitsusele üle pea, olukord vajab riigi sekkumist ning teema terviklikku analüüsi,» ütles Korb pressiteate vahendusel.

«Tegemist ei ole ainult kinnisvara ja riigivara valitsemise probleemiga, vaid laiema teemaga, mis hõlmab regionaalpoliitikat, elamupoliitikat, sotsiaalpoliitikat ja linnaruumi planeerimist. Lahendused tuleb välja töötada riigi ja kohalike omavalitsuste koostöös,» teatas minister. 

Rahandusministeeriumi ning elamupoliitika eest vastutava majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi koostöös kutsutakse kokku töörühm, kuhu kaasatakse ka kohalike omavalitsuste esindusorganisatsiooni ja kohalike omavalitsuste esindajad.

Vastavalt asjaõigusseadusele saab iga omanik kinnisomandist loobuda ja see läheb üle riigile, kelle esindaja on rahandusministeerium. Seni on seda võimalust kasutanud eraomanikud.

2016. aasta lõpus hakkas riigi kasuks loobutud kinnisomandite arv näitama kasvu, eriti korterite osas. Kui 2013-2015 loobuti keskmiselt 10 kinnistust aastas, siis 2016. aastal oli selliseid loobumisi 38.

Varasematel aastatel olid tüüpilisteks loobutud kinnistuteks uusarenduspiirkondades asuvad välja ehitamata teede ja tänavate alused maad ja elektrienergia liitumiskilbi alused maad. 2016. aastal kasvas korteritest loobumine ja riigile anti üle 16 korterit, millest 11 asub Ida-Virumaal.

2017. aasta alguses on riigile üle antud või andmisel 58 korterit (neli üksikut korterit eraomanike poolt, 31 korterit Kohtla-Järve linna poolt, kaks asustamata 12-korteriga korterelamut eraomaniku poolt Martna vallas).

Ministeeriumi teatel on korterite üleandmise tüüpiline põhjus, et korteritega seotud ülalpidamiskulude maksmine käib omanikele üle jõu ja kortereid ei ole võimalik müüa, sest puudub nõudlus.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles