Salmonellabakter aitab võidelda vähiga

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus lootus vähivastases võitluses võib olla toidumürgitust põhjustav Salmonella bakter
Uus lootus vähivastases võitluses võib olla toidumürgitust põhjustav Salmonella bakter Foto: /Caters News Agency

Väikeste modifikatsioonide abil suutsid teadlased teha muidu ohtlikku toidumürgistust põhjustavast salmonellabakterist eduka vähivastase vahendi.

Üks põhjusi, miks vähktõvega on nii raske võidelda, tuleneb asjaolust, et vähk on inimese immuunsüsteemile praktiliselt nähtamatu – tegemist on keha oma rakkudega, mitte võõraste kahjuritega. Vähiarstid on püüdnud immuunsüsteemi ümber veenda paljude meetoditega, katsetades muuhulgas ka näiteks vähirakkude bakteritega nakatamist. Nüüd näib aga, et lootus võib peituda hoopis vastupidises.

Ajakirja Science värskes numbris avaldatud uuringus kirjeldavad Lõuna-Korea teadlased katset, milles kasutati ennekõike ränkade toidumürgituste põhjustajana tuntud salmonellabakterit inimese vähirakkude ründamiseks. Tõsi küll, eksperimendis olid need rakud inimkehast eemaldatud ja viidud katseloomade – hiirte – organismi, kuid tulemused on siiski lootustandvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles