Ermamaa uued asjaolud näitavad, kuidas tegelikult asju aeti (60)

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees / Johan Laiv / montaaž

Avalikkus ei teadnud seni, et tegelikult kirjutasid kaks juristi 2012. aastal Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuses (EAS) valmis täiesti õiguspärase Ermamaale makstud toetuse tagasinõudeotsuse. Juhatus võttis selle aga enda kätte ja muutis kahel korral järjest presidendi abikaasa ettevõttele soodsamaks.

Kogu loos peamiseks patuoinaks jäänud endine EASi juhatuse liige Maria Alajõe ütleb, et mitmest otsuse sündimise etapist kuuleb ta alles nüüd Postimehe ajakirjanikult. Praeguse riigikogu kantselei juhi jutust järeldub, et ta usaldas organisatsiooni ja Ermamaad puudutanud otsus jõudis tema ette allkirjastamiseks juba valmiskirjutatuna.

Olukord on seda kentsakam, et kuigi EAS võttis saaga eest kollektiivse vastutuse, oli 2012. aastal asutuse sees inimesi, kes jäid Ermamaa tagasinõude summa suhtes eriarvamusele.

Peale selle näitas Postimehe uurimine, et president Toomas Hendrik Ilves on Ärma talu rahaasjadest rääkides avalikkust eksitanud. Ta teadis tagasinõudeotsusest vähemalt poolteist kuud, mitte aga nädal enne selle avalikuks tulekut, nagu ta väitis.

Vahetult pärast skandaali puhkemist 2016. aasta oktoobris pakkus EAS Ilvesele võimalust ebaõiglaselt saadud summa au päästmiseks ise tagasi maksta, ent president keeldus ja palkas oma huvisid kaitsma advokaadid.

Kommentaarid (60)
Copy
Tagasi üles