Ekspert: oleksime e-hääletusega manipuleerimist märganud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Eesti e-hääletuse eestvedaja Tarvi Martensi sõnul oleks elektrooniliselt antud häälte tühistamist nõudva arvutihuvilise tudengi Paavo Pihelgase viidatud viisil e-hääletusega manipuleerimist vabariigi valimiskomisjoni (VVK) poolt kindlasti märgatud.

«VVK roll ongi jälgida anomaaliaid ning kui on tegu laiaulatusliku ründega e-hääletamise süsteemile, mis mõjutab oluliselt valimistlemust, on VVKl seadusjärgne õigus e-hääletamise tulemused tühistada. Mingit sellist asja nendel valimistel polnud,» kinnitas Martens BNSile.

Tema sõnul on pahavaraga võimalik manipuleerida kõikvõimalikke rakendusi, sealhulgas ka brausereid ja muidugi ka valijarakendust. Küsimus on Martensi sõnul selles, kuidas pahavara kasutaja arvutisse niimoodi sisse pääseb, et kasutaja pole sellest teadlik.

«Kindlasti on see võimalik viroloogilisel teel. Selleks aga tuleb selline viirus valmis kirjutada ja seda levitada. See pole aga seitsmepäevase e-hääletamise perioodi vältel füüsiliselt võimalik, kuna Valijarakendus avaldatakse valimiste esimesel päeval. Rakendus on igal valimisel erinev ning aega jääb väheks,» selgitas Martens.

Martensi sõnul on pahavara levitamine kriminaalne ning CERT Eesti jälgib hoolega viiruste liikumist ja nende sisu Eestis. «Kirjeldatud viirust nendel valimistel ei täheldatud. Samuti ei laekunud ühtegi kaebust, kus valija, olles läinud teistkordselt hääletama, oleks täheldanud, et talle ei öeldagi «Olete juba hääletanud»,» nentis Martens. «Kui oleks selline pahavara liikvel, oleks kindlasti selline kliendikontakt olnud.»

Valimiskomisjonile kaebuse esitanud Paavo Pihelgase motiivide üle võib Martensi sõnul ainult spekuleerida. «Teada-tuntud teema suure kella külge panemine valimiste ajal ja minnes esmalt meediasse, mitte pöördudes VVK poole, on kindlasti vastuolus kõikide heade tavadega,» leidis Martens.

Pihelgase kinnitusel on tema valduses eksperimentaalses korras välja töötatud viirus, mille paigutamisel arvutisse saadetakse VVK serverisse ainult nendele kandidaatidele minevad hääled, kes on viiruse poolt heaks kiidetud. Näiteks kui viirus lubab ainult Keskerakonna kandidaatide poolt hääletada, siis valides Keskerakonda, ei takista viirus valijarakenduse tööd ning hääl saadetaksegi VVKle. Kui valija on hääletamas Reformierakonna poolt, segab viirus valijarakenduse töösse vahele ning näitab ekraanil, et hääl on saadetud, tegelikult aga blokeerib valijarakendusel hääle saatmise.

Reedel jõudis riigikogu valimiste e-hääletust ebaturvaliseks hindava ja elektrooniliselt antud häälte tühistamist nõudva arvutihuvilise tudengi Paavo Pihelgase kaebus riigikohtusse, riigikohtul on seisukoha võtmiseks aega seitse tööpäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles