«Radari» otsepilt: Kellele maksab riik enam kui tuhande euro suuruseid eripensioneid? (2)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Valitsus on liikumas tugevalt sinna suunda, et alates 2020. aasta 1. jaanuarist kaotatakse meie riigis eripensionid, mis tähendab, et 25 aastat pärast taasiseseisvust on eripensionite aeg Eestis läbi saamas. «Radar» vaatab täna tagasi eripensionite ajaloole ning uurib, kes ja kui palju Eestis eripensioni saavad?

Selgub, et hetkeseisuga on Eestis tervelt kümme inimest, kes kuulusid kunagisse Eesti Vabariigi Ülemnõukogusse ja kes sinna kuuludes ei hääletanud 1991. aasta 20. augustil Eesti riikliku iseseisvuse poolt. Hoolimata sellest maksab Eesti riik neile kümnele ja veel 137le endisele riigikogulasele 2578 euro ja 10 sendi suurust riigikogulase eripensionit.

«Ega minagi seda õigeks pea, aga ei olnud tol ajal võimalik teha nii, et ühed saavad ja teised ei saa,» meenutab Ülemnõukogu otsust luua oma liikmetele ning tulevastele Riigikogu liikmetele eripensionid kunagine Ülemnõukogu ja riigikogu liige Ants Järvesaar.

«Radar» võtab luubi alla mitte ainult suurimad eripensionite saajad Eestis, vaid ka need, kellele hakkab Euroopa Liit töö eest liidu kõrgemates organites tulevikus kõrget pensioni maksma, nende seas ka Andrus Ansipile ja president Kersti Kaljulaidile.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles