Kindralmajor Vello Loemaa läks erru

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Loemaa.
Vello Loemaa. Foto: Aadu Hiietamm/ Õhtuleht

Täna tänas kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots kaitseväe peastaabi ees peetud rivistusel kindramajor Vello Loemaad panuse eest kaitseväe ülesehitamisse ja andis talle üle kaitseväe teeneteristi riigikaitseliste teenete eest.

«Tänu kindralmajor Loemaa suurele panusele riigikaitse ülesehitamisel on meie õhuvägi arenenud nii läbimõeldult ja meil on väga head suhted nii NATO kui ka Euroopa Liiduga,» ütles kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots. «Loodan, et kindralmajor Loemaa säilitab pärast erruminekut kontakti ning jätkab koostööd Eesti kaitseväega ja eriti õhuväe staabiga.»

Kindralmajori errumineku puhul osalesid rivistusel riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees, väeliikide ülemad, välisriikide kaitseatašeed ja teised kõrged külalised. Kaitseväe peastaabi ees olid üles rivistatud kõikide väeliikide ja kaitseliidu lipud ning vahipataljoni aukompanii.

Loemaa alustas sõjalisi õpinguid Jeiski Kõrgemas Sõjakoolis Venemaal, mille lõpetas 1973. aastal hävituslendurina. Pärast lõpetamist teenis Loemaa Ukrainas hävitus-pommituslennukite polgus, kus sai 1. kategooria sõjaväelenduriks, olles lennanud üle 2000 lennutunni reaktiivlennukitel. 1982. aastal lõpetas ta Monino Õhujõudude Akadeemia ning edutati 1989. aastal lennuväediviisi komandöri asetäitjaks.

1992. aastal asus Loemaa ametisse vastloodud Eesti Kaitsejõudude peastaabis, kus ta organiseeris ja juhatas töid Eesti õhuväe ja õhukaitsevõime loomisel. 7. veebruaril 1994 määrati ta Eesti õhuväe ülemaks. Samal aastal sai Loemaa Eesti kaitseväe koloneli auastme.

Kindral Loemaa pakkus esimesena välja plaani arendada Eesti õhuväge ja õhukaitsesüsteeme koostöös teiste Balti riikidega. Loemaa teenis tollase kaitsejõudude peastaabi ülema kohusetäitjana, kaitseväe juhataja kohusetäitjana ja kaitseväe operatiivülemana. Aastatel 1998-2002 oli ta Eesti sõjaliseks esindajaks NATOs ning aastatel 2005-2007 kaitseatašee Ameerika Ühendriikides ja Kanadas. 2008. aasta jaanuarist teenis kindralmajor Loemaa taas Eesti sõjalise esindajana NATO ja Euroopa Liidu juures.

Vello Loemaad on autasustatud Kotkaristi IV klassi teenetemärgi, kaitseväe teeneteristi, kaitseministeeriumi II klassi teeneteristi, õhuväe teenetemärgi ja mälestusmedaliga «10 aastat taastatud kaitseväge».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles