Esimene Eesti laevakaitsemeeskond lõpetas missiooni Somaalia rannikul

Mirjam Mäekivi
, Postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Saksa meeskond võttis meid kiiresti omaks, tegutsemisvalmiduse saavutasime paari esimese päevaga, olime laeval täieõiguslikud meeskonnaliikmed,» ütles laevakaitsemeeskonna ülem vanemleitnant Rait Luks.
«Saksa meeskond võttis meid kiiresti omaks, tegutsemisvalmiduse saavutasime paari esimese päevaga, olime laeval täieõiguslikud meeskonnaliikmed,» ütles laevakaitsemeeskonna ülem vanemleitnant Rait Luks. Foto: Kaitseväe peastaap

Eesti esimene laevakaitsemeeskond Euroopa Liidu operatsioonil Atalanta lõpetas täna Aafrika idarannikul Djiboutis koos Saksa fregati Hamburg meeskonnaga neli kuud kestnud missiooni.

Kümneliikmeline Eesti laevakaitsemeeskond viis koos Saksa fregatiga läbi toiduabilaevade konvoioperatsioone ning illegaalses tegevuses ja piraatluses kahtlustatavate aluste kontrolli Adeni lahes Somaalia ranniku lähedal, teatas kaitseväe peastaap.

«Eesti üksus tõstis märkimisväärselt meie võimekust ning oli nii operatsiooni kui laevameeskonna täieõiguslik liige,» ütles lõpetamistseremoonial osalenud Bundeswehri operatsioonide väejuhatuse ülema asetäitja kindralmajor Wolf-Dietrich Kriesel.

Eesti laevakaitsemeeskonna ülem vanemleitnant Rait Luks lisas, et Saksa meeskond võttis eestlased kiiresti omaks, tegutsemisvalmidus saavutati paari esimese päevaga ning laeval oldi täieõiguslikud meeskonnaliikmed.

Atalanta on Euroopa Liidu mereväeoperatsioon, mille eesmärgiks on eelkõige Maailma Toiduabi ja Aafrika Ühenduse Somaalia abiprogrammide laevade kaitsmine Aafrika idarannikul ja India ookeanis, piraatluse takistamine ning võitlus organiseeritud kuritegevusega.

Atalanta alustas 2008. aastal, reeglina osaleb operatsioonil korraga viis kuni kümme sõjalaeva koos patrull- ja luurelennukitega. Praegu osalevad operatsioonil Saksamaa, Hispaania, Itaalia, Prantsusmaa, Soome ja Ühendkuningriigi alused ning Eesti laevakaitsemeeskond.

Atalanta operatsioonipiirkond on üle kahe miljoni ruutmiili (nelja miljoni ruutkilomeetri) suurune ala, mis ulatub Punase mere lõunaosast Adeni lahe ja India ookeani lääneosani. Atalanta tegutsemisajal pole ühtegi humanitaarabi laeva selles piirkonnas rünnatud.

Järgmine Eesti laevakaitsemeeskond asub teenistusse mais Prantsuse mereväe fregatil Courbet.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles