«Olukorrast riigis»: valitsus on esimese 100 päeva jooksul hästi toime tulnud (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratase valitsus.
Jüri Ratase valitsus. Foto: Mihkel Maripuu

Raadio 2 saates «Olukorrast riigis» leidsid saatejuhid Andrus Karnau ja Ahto Lobjakas, et valitsus on esimese saja päeva jooksul hästi toime tulnud, ent nii kaua, kui peaminister Jüri Ratas pole lahendanud olukorda Tallinna TV ja ajaleht Pealinn ümber, ei saa talle lõpliku hinnangut anda.

Lobjakas ütles raadiosaates «Olukorrast riigis», et  valitsus keskendus esimese 100 päeva jooksul eelkõige valitsuse neljale prioriteedile: Eesti rahvaarvu suurendamine, ühiskondliku heaolu ja sidususe suurendamine, riigi majandusseisakust välja viimine ning Eesti julgeoleku hoidmine ja tugevdamine.

Ta märkis, et 88-osalisest plaanist täitis uus valitsus 70. «Õigus näib olevat Carl Gustav Jungil, tuntud psühholoogil ja psühhiaatril, kes kunagi arendas teooriat, mida eesti keeles võiks nimetada sünkroniteediks, mille kohaselt samaaegselt sündivad asjad omavad tihti omavahelist seost, kuigi põhjuslikku seost nende vahel nagu olla ei saaks, aga on mingi printsiip, mis valitseb selliseid asju ja Eesti on selle elavaks tõendiks,» rääkis Lobjakas.

«Kujutage ette, kui täna oleks peaministriks Taavi Rõivas ja president oleks Toomas Hendrik Ilves, Ameerika Ühendriikides Donald Trump rääkimas seda, mida ta räägib ning endiselt räägiks Rõivas sellest, kuidas Narva on kaitstud nagu New York ja Ilves tviidiks Putinist,» ütles Lobjakas. Ta lisas, et juhtunud on niimoodi, et saatuse tahtel saime just enne kui Trump võimule tuli valitsuse, mis on võimeline palju mõõdukamat juttu ja poliitikat ajama.

Lobjakas osutas tähelepanu sellele, et eelmine koalitsioon lagunes riigiettevõtetesse poliitikute istutamise probleemiga ja leidis, et  uus valitsus on alustanud Eesti poliitikas pikalt kestnud vähkkasvaja ravi alustamisega, milleks on poliitline korruptsioon.

«Ilma valitsuse vahetuseta tõenäoliselt poleks eemaldatud Edgar Savisaart lõplikult Eesti poliitikast, kui Jüri Ratas oleks jäänud opositsiooniliidriks,» ütles Lobjakas. «Karta on, et tema siseopositsiooni liider oleks endiselt Edgar Savisaar, kes tänaseks nagu me teame on puuladvast alla langenud alfa-isane ja need teatavasti sinna tagasi enam ei jõua,» lisas ta.

«Kui Jüri Ratase valitsus ühesõnaga kokku võtta, siis õige sõna on mulle tundub - sümpaatne,» leidis Karnau ja ütles, et seda öeldes võiks saate lõpetada, sest valitsus saab omadega hästi hakkama ja on muidu ka kenad inimesed.

Karnau tõdes, et selle valitsuse suurim saavutus on, et 25 protsenti valijaskonnast on tagasi mängus. «Pikki aastaid kestnud olukord, kus suur hulk Eesti valijaid on poliitilise taktika nimel lükatud kõrvale, jäetud autsaideri rolli - see on nüüd lõppenud,» ning lisas, et see on kahtlemata selle valitsuse suurim saavutus.

«Mõned kommentaatorid toonitavad muidugi seda, et selle valitsuse suurim saavutus on Reformierakonna kõrvale jätmine,» ütles Karnau.

Karnau sõnul võib olukorda hinnata ka niiviisi, et enne uue valitsuse tulekut tundus, et ilma Reformierakonnata Eestit ei olegi võimalik valitseda. « Pahatihti tundus ka nii, et Reformierakond on ainus partei, kes on võimeline Eestit valitsema ja Keskerakond tundus selles kontekstis peaaegu lootusetu, arvestades, et nad on nii pikki aastaid olnud opositsioonis,» leidis Karnau.

«Õnneks on need 100 päeva meile kiiresti ja efektiivselt tõestanud, et see ei ole sugugi nii ja häid ja võimekaid poliitikuid leidub Eesti kõikides erakondades,» ütles ta ja lisas, et selles osas on valitsus on esimese 100 päevaga hiilgavalt toime tulnud.

Lobjakas nentis, et üks proovikivi Jüri Ratase jaoks on Tallinna linn. «100 päev on möödas ning Tallinna TV on seal, kus ta on ja ajaleht Pealinn samuti. Tallinnas ainuvõimu omav partei pole midagi teinud selleks, et teha eetiline tegu ja kehtestada Tallinnaski sama režiim, mis kehtib rahvusringäälingus ehk et parteilist ajakirjandust Eestis olla ei tohiks ei linna ega riigi tasandil,» leidis Lobjakas.

«Seni kuni Ratas pole sellega toime tulnud, jääb lõplik hinnang talle andmata,» ütles ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles