Eesti tellis miljoni euro väärtuses uusi münte

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi Eesti Pank on kaalunud uute väikeste müntide vermimisest loobumist, tulevad 7. märtsist siiski uhiuued eurosendid käibele.

Eesti Pank täiendas käibemüntide varusid ning vermis juurde ühe-, kahe-, viie- ja 20-sendiseid käibemünte, teatas Eesti Pank. Uued mündid jõuavad ringlusse 7. märtsil.

Eesti Pank laskis vermida üheksa miljonit ühesendist, neli miljonit kahesendist, 4,55 miljonit viiesendist ja 3,25 miljonit 20-sendist. Vermitud müntide koguväärtus on 1 047 500 eurot.

Eesti euromüntide kujundus on samasugune nagu seni ringluses olevatel müntidel, erandiks on vaid mündil olev aastaarv 2017. Mündid on vermitud Soome Rahapajas.

Tasub teada – müntide turvaelemendid

Euromüntidesse on paigaldatud väga turvalised masinloetavad turvaelemendid. Münte saab kasutada kõigis euroala liikmesriikide müügiautomaatides olenemata sellest, kus riigis need on käibele lastud.

  • 1- ja 2-eurose mündi valmistamisel on kasutatud kõrgtasemel bimetall- ja kihttehnoloogiat.
  • 10-, 20- ja 50-sendise mündi valmistamisel on kasutatud ainulaadset sulamit (Nordic Gold), mis on raskesti sulav ja mõeldud ainult müntide valmistamiseks.
  • Võltsimise eest kaitsevad kahe-eurose mündi servatekst ning 10-, 20- ja 50-sendise mündi koostises kasutatav ainulaadne metallisegu.

Uue aastaarvuga mündid jõuavad ringlusse alates 7. märtsist pankade vahendusel ja vastavalt nõudlusele. Ringlemata uusi münte saab soetada ka Eesti Panga muuseumipoest ja e-poest.

Lisaks emiteerib Eesti Pank teise poolaasta alguses uue kahe-eurose mälestusmündi, mis on pühendatud Eesti iseseisvusele eelnenud sündmustele sada aastat tagasi. Mälestusmünte kavatsetakse Eestis välja anda 1,5 miljonit tükki.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles