Yana Toom sõidab märtsis uuesti Süüriasse

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti saadik Euroopa Parlamendis, keskerakondlane Yana Toom kavatseb sel kuul uuesti Süüriasse sõita, muu hulgas tahab ta kohtuda Süüria rahukõnelusi vahendava ÜRO erisaadiku Staffan de Misturaga. Kokkulepe on tema sõnul olemas, ent veel tuleb sobiv aeg paika panna.

Toom ütles, et reisi täpset aega ja sihtpunkte ta turvalisuse kaalutlustel ei avalda, vahendas ERR. Küll aga märkis ta, et sooviks külastada Aleppot, kuhu ta eelmine kord ei pääsenud.

«Tahame vaadata seda humanitaarset olukorda kohapeal, mis oli ka eelmise sõidu eesmärk, aga juhtus nii, et me sinna tookord julgeolekuriskide tõttu ei pääsenud,» rääkis Toom Postimehele. Tema sõnul on reisi organiseerimisel abiks Punane Rist.

Kas Toom kohtub seekord ka president Bashar al-Assadiga, ei ole veel kindel. «Praegu käivad läbirääkimised, kuidas see kõik toimuma hakkab, kuidas ajaliselt ja kõik see. Valmisolek sealtpoolt on olemas, aga ma pole üldse kindel, kas me Damaskusesse läheme seekord,» rääkis ta.

Toom märkis, et on lähinädalatel toimuvast visiidist rääkinud ka peaminister Jüri Ratasega. «Aga see ei ole mingisugune peaministri või erakonna esimehega kooskõlastatud missioon. Ma ikkagi lähen, nagu ka eelmine kord, Euroopa Parlamendi saadikuna,» toonitas ta.

Visiidi eesmärk on Toomi sõnul oma silmaga näha, mis seal toimub, ja üritada ka Euroopa Parlamendis debatti Süüria olukorra asjus üleval hoida, sest lähenemine probleemile kipub praegu tema hinnangul liialt mustvalge olema. «See, et Euroopa Parlamendi saadik käib erinevates kohtades, kus ta peab vajalikuks oma poliitilist agendat kuidagi laiendada ja mõjutada asju, on täiesti normaalne,» lisas ta.

Toomiga koos sõidab veel kuus Euroopa Parlamendi saadikut ja kaasa lähevad ka ajakirjanikud. Keskerakondlase kinnitusel maksab ta reisikulud kinni oma taskust.

Viimati käis Toom Süürias detsembri lõpus, kui ta kohtus ka president al-Assadiga. «Ma ei esindanud seal Euroopa Parlamenti ega oma fraktsiooni, isegi mitte Eestit ega oma koduerakonda,» rääkis ta pärast reisi Postimehe «Päevaintervjuus».

Toom käis ka mullu suvel Süürias ja kohtus toona samuti al-Assadiga. Räägiti võitlusest terrorismiga ja Süüria vastu kehtestatud sanktsioonidest. Euroopa Parlament eitas seepeale oma rolli saadikute visiidis, samamoodi ka Eesti välisministeerium. Osaliselt maksis visiidi kinni Süüria valitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles