Video: päästeamet õpetab jääl hätta sattunuid tegutsema

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääauk. Foto on illustratiivne.
Jääauk. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Päästeamet on teinud video (vt loo lõppu), kus jääst läbi kukkuv mees õpetab, kuidas tuleb sellises äärmiselt ohtlikus olukorras käituda ja tegutseda. Lisaks saab vajalikke õpetusi ja selgitusi lugeda portaalist www.veeohutus.ee.

Youtube’i videokeskkonnas leitavas õpetuses selgitakse, et päike muudab jää väga kiiresti hapraks ja jääl liikumine on eluohtlik. Igal aastal upub Eestis keskmiselt 60 inimest.

Jääle minnes tuleb meeles pidada, et jää on nõrgem pilliroo, suudmekohtade ja kärestike juures. Kindlasti ei tohiks jääle minna, kui see jala all praksub või kui jää sees on praod. Kui sa aga juba jääl olles praksumist kuuled, tuleks väga ettevaatlikult tuldud teed tagasi minna.

Võimalusel tuleks jääle minnes kaasa võtta jäänaelad, mis läbi jää vajudes on oluliseks abivahendiks, et tagasi jääle saada.

Läbi jää vajunud inimese liigutused aeglustuvad ülikülmas vees minutitega, mistõttu tuleks säilitada rahu ja tegutseda kindlameelselt.

Enesepäästmine jääaugust

Säilita rahu, hüüa appi, siruta käed jääaugu servale ja proovi tugevate ujumisliigutustega keha ja seejärel jalad jääaugu servale saada. Ole võimalikult kõhuli, sest selliselt jaotad oma kehakaalu mööda jääpinda ja sa ei vaju uuesti läbi.

Kui sul on jäänaelad, siis need aitavad sul jääaugust kiiresti välja saada. Võta mõlemasse kätte jäänael, löö need jää sisse ja tõmba ennast jääle.

Kui oled jääaugust välja saanud, ära tõuse kohe püsti, sest nii võid uuesti läbi jää vajuda. Eemaldu jääaugust kas rulludes või roomates.

Ohutus kauguses tõuse püsti ja lahku jääle tuldud rada pidi.

Otsi koht, kus sooja saad ja vaheta märjad riided kuivade vastu. Kui sul kuivi riideid käepärast ei ole, siis esmaselt aitab ka, kui märjad riided kuivaks väänad.

Teise päästmine jääaugust

Püüa mitte sattuda paanikasse ja helista 112 või lase seda kellegi lähedalolijal teha.

Lähene hädasolijale võimalusel tema käidud rada. Kui ta on sinuga sama kaaluga, siis see on orientiiriks, kus jää veel kannab. Päästma minnes jälgi jää käitumist. Kui kuuled praksumist, siis see viitab sellele, et jää ei ole piisavalt tugev.

2-3 meetrit enne jääaugu serva heida kõhuli ja liigu roomates, et sa ise sisse ei vajuks. Ulata hädasolijale mingi ese (kaasa võetud puuoks, laud, redel jne), kui muud käepärast ei ole, siis sobib selleks ka sinu jope.

Kui hädasolija ei suuda kangestunud sõrmede tõttu abivahendist haarata, siis rooma väga ettevaatlikult talle lähemale ja proovi temast kinni saada.

Kui oled hädasolija jääaugu servale saanud, siis ärge tõuske püsti, vaid roomake või rulluge eemale. Kui kannatanu ei suuda roomata, pead teda lohistama.

Hoolitse, et saaksite ruttu sooja ja märjad riided seljast ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles