Pikaks ajaks trellide taha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu maakohus leidis eile, et vennad Filip-Artur Hiienurm (vasakul) ja Benjamin Hiienurm tapsid mullu Pärnumaal taksojuhi koos ning nende süü on ühine.
Pärnu maakohus leidis eile, et vennad Filip-Artur Hiienurm (vasakul) ja Benjamin Hiienurm tapsid mullu Pärnumaal taksojuhi koos ning nende süü on ühine. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnu maakohus mõistis eile Filip-Artur ja Benjamin Hiienurmele taksojuht Lembit Uibo mõrva eest 15 aastat vangistust.

Väliseestlastest vennad Hiienurmed lõid 31. jaanuaril 2016 Pärnumaal Pulli küla lähedal Uibot pussnoa ja kruvikeerajaga vähemalt 95 korda, muu hulgas pähe, kaela, kätesse ja jalgadesse. Taksojuhi surma põhjustasid torkehaavad.

Ehkki Lääne ringkonnaprokurör Gardi Anderson nõudis 10. veebruari istungil mõlemale mehele eluaegset vangistust, leidis kohus, et see pole vajalik.

Kohtunik Teet Olvik tõdes, et mõrv oli jõhker ja põhjustas ohvri lähedastele suuri kannatusi, kuid selgitas, et muu hulgas hinnatakse teo raskust ohvrite arvu järgi. Pealegi polnud vendi Eestis varem kohtulikult karistatud.

Küll nõustus kohus prokuröriga, et vendade süü kuriteos oli võrdne. «Filip-Arturi ütlused, et ta pani tapmise toime üksi, pole tõesed,» kommenteeris Olvik. «Kohtuliku ekspertiisi ja uurimiseksperimendiga on tehtud kindlaks kehavigastused, nende olemus ja tekitamisviis. Taksojuhti löödi mitu korda eri piirkondadesse, kuid enamik haavu on pealael.»

Niisiis ei leidnud Filip-Artur Hiienurme väide, et ta lükkas taksojuhi autosse ja lõi teda seejärel mitu korda noaga, tõenditega kinnitust. «Kui kannatanu olnuks autos pikali, poleks saanud nii pealae piirkonda lüüa, sest löögid olid väga tugevad ja neid oli hulgaliselt,» selgitas kohtunik. «Kui ohver on autoistmel pikali, on lööja ruum hoovõtuks piiratud: talle jäävad ette näiteks uksed ja lagi.»

Benjamin Hiienurme kaitsja vandeadvokaat Rünno Roosmaa palus 10. veebruari istungil kohtul mõista oma kaitsealune süüdi rühmaviisi toime pandud röövis, mille eest karistusseadustik näeb ette kolme- kuni viieaastase vangistuse. Filip-Artur Hiienurme kaitsja vandeadvokaat Vladimir Sadekov palus kohtul karistuseks mõista kuni 14 aastat.

Lembit Uibo lähedased näisid kohtuotsusest löödud.

Tapetud taksojuhi poeg Verner Uibo ütles pärast otsuse väljakuulutamist, et nii kiiresti on raske kindlat seisukohta võtta. «Esmase tunde põhjal ei tundu otsus õiglane,» sõnas ta.

Sisimas ootas abikaasa, isa ja vanaisa kaotanud pere tapjatele eluaegset vangistust. «Eks me ikka lootnud. Emotsionaalselt tundub, et ehk oleks isegi eluaegne vanglakaristus vähe,» lausus tapetu poeg.

Uibo lisas, et kuna kohtupraktika on olnud erinev, on raske seda täpsemalt kommenteerida.

Tapetud taksojuhi lähedased pole veel otsustanud, kas nad suudaksid kohtuteed jätkata. «Tuleb seedida, omakeskis ja prokuröriga arutada, kas oleks õiglasem otsus edasi kaevata,» rääkis Uibo. «Ega selle protsessiga kerge edasi minna ole. Lootsime, et saab joone lõplikult alla tõmmata, aga praegu küll sellist tunnet pole.»

Tapetud taksojuhi poeg ei osanud öelda, kas suudab kunagi isa tapjatele andestada. «Raske vastata, aeg teeb oma töö,» ütles ta. «Võib-olla peaksime minema eluga edasi ja keskenduma rohkem ajale, mis meil isaga oli. Mis saab neist edasi ja kuidas nendesse suhtume... Vaatame, milline tuleb lõpptulemus. Eks nad saa isegi oma tegude üle mõelda.»

Kohus rahuldas ohvri lähedaste tsiviilhagi 3022 eurot ja mõistis neile 10 000 eurot valuraha. «Me isegi ei mõtle selle moraalse tasu peale, see pole meile põrmugi oluline,» lausus Uibo.

Kaitsjad ja prokurör ei osanud veel öelda, kas kaebavad otsuse edasi, ja võtsid mõtlemisaega. Edasikaebamisest tuleb teatada kohtule seitsme päeva jooksul. Apellatsiooni saab esitada Tallinna ringkonnakohtule 15 päeva jooksul.

«Olen rahul, et nii raske kuritegu on leidnud kohtu arvateski tõendust ja karistus mõisteti mõlemale,» lausus prokurör Anderson pärast kohtuotsuse väljakuulutamist.

Kuigi 21-aastase Filip-Artur Hiienurme näol võis eile kohtusaalis korraks naeratustki näha, on vennad, kes kohtus andsid ütlusi inglise keeles, avaldanud oma teo pärast kahetsust. «Soovin vabandust paluda selle eest, mida tegin! Kahetsen seda!» teatas vendadest vanem 10. veebruaril viimases sõnas.

«Daamid ja härrad, kohus ja eelkõige kannatanu pere,» sõnas 19-aastane Benjamin Hiienurm. «Palun vabandust selle eest, mida tegin! Kahetsen seda sügavalt! Palun vabandust selle kaotuse ja leina pärast, mille põhjustasin!»

Möödunud aasta 31. jaanuaril kella 23 ajal sai politsei teate, et Pärnumaal on taksojuhilt röövitud sõiduk Mercedes-Benz ja seda juhtinud mehega ei ole õnnestunud ühendust saada. Politsei tuvastas, et auto lahkus Eestist kella 22 paiku Ikla kaudu. Seejärel informeeriti kolleege nii Lätis kui ka Leedus.

Leedu politsei abiga peeti röövitud sõiduk, kus olid vennad Hiienurmed, Panevėžyse kandis kinni. Kadunud taksojuhi torkehaavadega surnukeha leiti järgmisel päeval Pärnumaalt Pulli küla lähedalt.

Leedu kohus vahistas mõrvas kahtlustatavad Eesti õigusabitaotluse alusel ja 4. märtsil otsustas nad Eestile välja anda. 9. märtsiks jõudsid Eesti kodakondsusega, kuid aastaid Suurbritannias elanud mehed Eestisse, kus Pärnu maakohus jättis nad eeluurimise ajaks vahi alla. Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistas kohtualuseid tapmises röövi eesmärgil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles