Andmekaitse: meie pole Paturegistri sulgemisega seotud

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment portaali Paturegister.ee koduleheküljest.
Fragment portaali Paturegister.ee koduleheküljest. Foto: www.paturegister.ee

Andmekaitse inspektsiooni kinnitusel pole nemad seotud portaali Paturegister.ee sulgemisega ning see otsus on omanike vaba valik.

Paturegister.ee väidab oma kodulehel, et sulgeb alates 13. oktoobrist ligipääsu kõikidele uudistele-dokumentidele oma portaalis ning nimetab tegevuse lõpetamise põhjuseks andmekaitse inspektsiooni märgukirja, mis ei sisaldanud tegelikult ühtki sellekohast nõuet, teatab justiitsministeerium.


Inspektsioon saatis 6. oktoobril internetiportaalile Paturegister.ee kodanikult laekunud kaebuse põhjal märgukirja palvega eemaldada konkreetse kodaniku isikuandmeid sisaldavad artiklid või vastavad andmed artiklites kinni katta.

Põhjenduseks oli märgukirjas toodud asjaolu, et enam ei esine ilmset ülekaalukat avalikku huvi, kuna artiklid on umbes üheksa aastat vanad. Teiseks riivavad artiklid isiku eraelu puutumatust, kuna käsitlevad teda kahtlustatavana ühes kuritöös, milles ta hiljem õigeks mõisteti.

«Kindlasti ei olnud märgukirjas sõnagi selle kohta, et portaal tervikuna tegevuse lõpetama peaks,» kinnitas andmekaitse inspektsiooni peadirektor Viljar Peep.

Küll aga on tema sõnul inspektsiooni kohus reageerida kodanike kaebustele, kes soovivad ennast puudutava informatsiooni eemaldamist sarnastest portaalidest, juhul kui vastav informatsioon ohustab nende eraelu puutumatust.

Peep selgitas, et kui tavaliselt on isikuandmete töötlemine lubatud ainult isiku nõusolekul või seaduse alusel, siis ajakirjandusele on antud selles osas oluliselt vabamad käed.

«Isikuandmete kaitse seadus lubab ajakirjanikel ka ilma isiku nõusolekuta andmeid töödelda, kuid see peab toimuma kooskõlas heade kommete ja ajakirjanduseetika põhimõtetega ning selleks peab esinema ülekaalukas avalik huvi,» selgitas ta.

Inspektsiooni kinnitusel on nad Paturegister.ee esindajatele ka põhjalikult selgitanud nimetatud märgukirja saatmise tagamaid, mistõttu jääb neile mõistmatuks internetikeskkonna sulgemise seostamine nende tegevusega.

«Ei saa välistada, et tegemist võib olla lihtsalt portaali omanike sooviga tõmmata endale avalikkuse tähelepanu ehk lihtsamalt öeldes reklaamitrikiga,» lisas Peep.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles