Vitsuti relvaärist paistsid allilma kõrvad

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Vitsut.
Toomas Vitsut. Foto: Toomas Huik / Postimees

Politseiuurijaid huvitanud küsimusele, kas vendade Toomas ja Lauri Vitsuti relvaäriga Vahemerel oli seotud kuritegelik autoriteet Kalev Kurg, teavad vastust vaid asjaosalised.

Tallinna volikogu esimehe Toomas Vitsuti osalusega Eastern Shipping Groupi laevaärist Vahemerel, sellest, kuidas laguneva kaubaalusega veeti lõhkeaineid Aafrika diktaatorite valitsetavatesse riikidesse, on meedia palju kirjutanud.

Ent mis avalikkuse tähelepanu alt välja jäi, on küsimus, kas selles äris oli osaline ka organiseeritud kuritegevus. Täpsemalt, politsei kahtlustas, et mitteametlikult oli äriga seotud endine allilmaautoriteet Kalev Kurg – mees, kelle palgamõrvar 2005. aasta 16. novembril koduuksel perekonna silme all tappis.

Selleks ajaks oli Eastern Shipping Groupi laevaäri Vahemerel kestnud umbes pool aastat. Üks äriajajaid oli keskerakondlasest Toomas Vitsuti võlanõudjast venna, hiljem ajutiselt Rahvaliidu peasekretäriks saanud Lauri Vitsuti kompanjon Mikk Varik.

Varik on ametlikult legaalse taustaga ärimees, keda informeeritud ringkondades teatakse rohkem Kure Kalevi kunagise asjaajajana. Et Kurel oli juba 1990.  aastate algusest kokkupuuteid ebaseadusliku relvaäriga USAs, olnuks relvavedu Vahemerel otsekui vanade liistude juurde naasmine.

Nii huvitas Kure palgamõrva võimalikke motiive uurivat keskkriminaalpolitseid algul ka Vahemerel toimunud relvavedu, ent õige pea jäeti see kui üks ebatõenäolisemaid tapmispõhjuseid siiski tagaplaanile. Mikk Varikust sai 2006. aasta augustis aga juba ametlikult Eastern Shipping Groupi juhatuse liige.

Nagu Toomas Vitsut Postimehele tunnistas, sattus Varik tema osalusega laevaäri juhatuse liikmeks venna Lauri ettepanekul. «Ühte inimest oli sinna etteotsa vaja ja minu vend soovitas teda,» ütles Toomas Vitsut. «Mina isiklikult tunnen Mikk Varikut väga põgusalt.»

Varikut firma etteotsa soovitanud Lauri Vitsut väidab, et kuigi tema kolleeg tundis kadunud Kalev Kurge tõepoolest väga lähedalt, ei osalenud allilmaautoriteedi kuulsusega mees siiski laevaäris.

Varik olevat Eastern Shipping Groupi asjadesse sekkunud lihtsalt kui Lauri Vitsutile kuuluva võlgade sissenõudmise ja firmade likvideerimisega tegeleva OÜ Majanduskaitse Büroo töötaja. «Ma ­tean, et meid on selle äriga seoses süüdistatud kõikvõimalikes asjades. Kas või selles, et me oma relvaveoga oleme mahitanud praegu Liibüas toimuvat riigipööret. Ma tean, et me oleme väga võimekad, kuid uskuge mind, nii võimekad me nüüd ka ei ole,» märkis Lauri Vitsut.

Nagu Postimehe telefoni­usutlusest Toomas ja Lauri Vitsutiga selgus, oligi Eastern Shipping Groupi asjaajamine peamiselt Lauri Vitsuti hoole all. Toomas Vitsuti väitel ostis tema omanikuna sisuliselt oma vennalt laevaäri kureerimise teenust. Sama kinnitab ka Lauri Vitsut.

Kommentaar

Lauri Vitsut
Toomas Vitsuti vend, OÜ Majanduskaitse Büroo juhataja:

Tean üsna täpselt, mis politseid Kalev Kure tapmisega seoses huvitas, sest olen käinud kahel korral selles küsimuses uurijate juures ülekuulamisel. Politseil oli neli tööversiooni, millest ma arusaadavalt lähemalt rääkida ei tohi, kuid seda laevaäri nende seas kindlasti polnud.

Et ma tegelen võlgade kättesaamisega, siis puutusin Kaleviga (Kurg – toim) tööasjus mitmel korral kokku, kuid lähedamalt me teineteist ei tundnud. Küll tean ma aga hulga aastaid Mikk Varikut, kes on kohtulikult karistamata legaalne ärimees ja kes tõepoolest suhtles eraelus väga tihedalt kadunud Kalev Kurega.

Minu jaoks on Mikk Varik ennekõike aga töökaaslane, kes istub minu kõrvalkabinetis ja kuulub Majanduskaitse Büroo juhtkonda. Tõsi on see, et minu ettepanekul Mikk selle laevafirma juhatusse sai, sest ühel hetkel ei suutnud ma suure töökoormuse tõttu kõiki Easterni (Estaern Shipping Group – toim) tööasju enam hallata ja arvasin, et Mikk võiks sellega tegeleda. Ta on minu paarimees, kelle roll oli aidata Easterni Vahemere regioonis tekkinud vaidlustes, tegeleda näiteks põhjaläinud Balcan Stari kütusearvetega. Kadunud Kalev Kurg selle äriga kindlasti seotud polnud ja kui ma õigesti mäletan, oli Kurg selleks ajaks, kui Mikk Varik juhatusse sai, juba mõnda aega surnud.

Linnajuhtide äri Vahemerel
•    Tallinna linnavolikogu juht Toomas Vitsut ja linnaplaneerimise ameti juhataja Toomas Õispuu asutasid 2005. aasta mais OÜ Eastern Shipping Group, mis aasta hiljem hakkas Vahemerel laevaga lõhkeaineid vedama.
•    ETV menusaade «Pealtnägija» näitas, kuidas lõhkeainet veeti diktaator Muammar al-Gaddafi juhitud Liibüasse, mille suhtes vaid kaks aastat varem olid kehtinud USA kaubandussanktsioonid. Kuna Vitsutil ja Õispuul endal laeva ostmiseks raha polnud, pöörduti 2005. aastal kinnisvarakontserni Arco Vara suuromanike Arti Arakase ja Richard Tomingase poole. Viimased muretsesid laeva nimega Balkan Star ja andsid selle Vitsutile-Õispuule käitada.
•    Samal ajal ajas Arco Vara Tallinnaga mitmekülgset kinnisvaraäri, ostes näiteks 2005. aasta suvel linnalt enampakkumise käigus rekordilise 251 miljoni krooni eest Kadrioru servas nn tivoli krundi. Arcol olid ärihuvid ka seoses Tallinna Vabaduse väljaku parklaga, mis kuulus Õispuu kompetentsi.
•    2008. aastal müüsid Arco omanikud osaühingu Dorsy Trade (firma, mis hankis Vitsutile-Õispuule laeva Balkan Star) ühe krooni eest Keskerakonna juhi Edgar Savisaarega heades suhetes olevale pankrotihaldurile Martin Kruppile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles