Meeksi vald naaseb kadudes juurte juurde

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tartu Postimees

Meeksi on ühena vähestest valdadest püsinud sama nimega ja üsna sarnastes piirides juba 1819. aastast, mil Liivimaal vallad loodi. Sel sügisel see vana vald küll kaob, ent üksiti naaseb Meeksi Tartumaalt lahkudes sinna, kust ta pärit on – Räpina kihelkonda ja vanale Võrumaale.

Meeksi on olnud alati vaene, eraldatud ja hõreda rahvastikuga kant soode vahel Peipsi kandis Tartumaa ja Võrumaa piiril. See on veel praegugi turismist rikkumata kant, kust leiab maagilisi külakesi ja lahkeid inimesi. Siin müüakse maju otse Peipsi või Lämmijärve kaldal väga mõistliku hinnaga.

Ehkki linnulennult ei asu sohu rajatud Meerapalu küla Tartust kaugel, teeb vahele jääv Emajõe-Suursoo teekonna maakonnakeskusse pikaks ja vaevarikkaks. Tartumaal pole ühtki teist küla, mis jääks Tartust nii kaugele kui 75 kilomeetrit. Võrdluseks: teekond Tartust Viljandisse on vaid mõne kilomeetri jagu pikem. Buss käib siin kaks korda päevas, sellega loksub Meerapalust Tartusse ligi kaks tundi. Tõsi, on ka veidi lühem, 63 kilomeetri pikkune tee, aga see on praegu nii halvas seisus, et autokaupluse pidaja seda ei kasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles