Professor: Liibüa ründamine oli suur viga

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa diktaatori Muammar Gaddafi poolehoidjad.
Liibüa diktaatori Muammar Gaddafi poolehoidjad. Foto: SCANPIX

Liibüa ründamine oli suur viga ja koalitsioonijõududel tuleb hakata mõtlema, kuidas sellest supist auga välja tulla, arvab Eesti humanitaarinstituudi araabia keele professor Otto Jastrow.

Prantsusmaa ja Suurbritannia on Liibüa lennukeelutsooni elluviimisel väga aktiivsed, kuid samad riigid olid veel mõned aastad tagasi väga aktiivsed Gaddafile kätt ulatama, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Just Prantsuse president, samuti aga ka inglased on viimastel aastatel Gaddafiga poliitiliselt mehkeldanud, vahest püütakse seda nüüd takkajärgi heaks teha teda karmilt rünnates,» lausus Jastrow.

Ta on hämmingus, et lääneriigid sekkusid sündmuste arengusse just Liibüas - tehniliselt käis seal kodusõda kahe relvastatud poole vahel ja pole teada, kui palju diktaatoril tegelikult toetust on.

Jastrow ütles, et sekkumine oli tema arvates suur viga, alustati rünnakuid, kuid puudub eesmärk, lennukeelutsooni loomisest on juba mindud palju kaugemale, kuid Gaddafi kukutamiseks puudub ÜRO mandaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles