Piirivalveradarid on kuue kuu jooksul korduvalt rikki läinud (5)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radaritorn piiril. PPA üle 20 radaripositsioonist neli-viis uuendati paar aastat tagasi. Ülejäänud on jõudnud poole elueani ja vajavad üha enam remonti.
Radaritorn piiril. PPA üle 20 radaripositsioonist neli-viis uuendati paar aastat tagasi. Ülejäänud on jõudnud poole elueani ja vajavad üha enam remonti. Foto: PPA

Viimase kuue kuu jooksul on idapiiril piirivalveradari töös ette tulnud viis tõsisemat riket: pilt on kadunud ja mitu kilomeetrit piiri on jäänud radarivalveta ning kohale on tulnud saata piirivalveüksus. Politsei- ja piirivalveamet tahaks amortiseerunud seadmete remondiks juurde saada 400 000 eurot aastas.

Alles paar päeva tagasi kukkus idapiiril ühe radaritorni lähedale elektriliinile tormiga suur puu ja elektriühendus katkes. Käivitus avariigeneraator, mis töötas mõne tunni. Seejärel töötati natuke aega UPSi (puhvertoiteallika ehk katkematu toite allika) toel, ent ka sellest jäi väheks – paar tundi oli ühe radari edastatud piiripilt must.

«Viimase poole aasta jooksul on piiriradaritega olnud viis tõsisemat intsidenti, mida võib nimetada kriitiliseks,» lausus politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektori asetäitja varade alal Tauno Tuisk. Lisaks on seiresüsteemide töös olnud kergemaid tõrkeid. Pikemad katkestused on väldanud mõnest tunnist 30 tunnini.

Ühel juhul oli tegu elektrikatkestusega, mis põhjustas lühise elektrikilbis. «Sealt edasi ei käivitunud ka radari avarii toitegeneraator. Selle tagajärjel oli meil päris mitu tundi radaripilt sellel positsioonil maas,» meenutas Tuisk.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles