Kohtuametnike palgatõus jääb ära

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuniku rõivad varnas.
Kohtuniku rõivad varnas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kohtuametnike palgatõus jääb ära, sest justiitsministeeriumi plaan teha seda järgmiseks kolmeks aastaks kohtunike palgatõusu külmutamise arvelt ei leidnud kohtunike toetust.

«Ministeeriumi ettepanek oli, et kohtunikud teeksid ise ettepaneku palgatõusu ümberjaotamiseks ning kui kohtunikud seda ei tee, on teema päevakorrast maas,» ütles palgatemaatikaga tegelenud ministeeriumi asekantsler Marko Aavik Postimehele.

Justiitsministeerium sai palgatõusu külmutamise kohta uurinud kirjale Kohtunike Ühingult vastuse, kus ühest küljest toetati ministeeriumi muret leida konkurentsivõimelise palga läbi kohtutesse kvalifitseeritud personali, kuid teisalt leiti, et ülekohtune oleks seda teha ajutiselt kohtunike palkade külmutamise arvelt.

Vastuses justiitsminister Rein Langile teatab Kohtunike Ühingu esimees Meelis Eerik, et tegelikult jääb kohtunikele järgmiseks aastaks arvestatud palgatõus väiksemaks või suisa isegi langeb praegusega võrreldes.

Nii näiteks kaovad kohtunikel järgmisest aastast staažitasud, mis pidanuks 15 aastat õigust mõistnud kohtuniku palga juba selleks aastaks tõstma vähemalt 166 euro võrra suuremaks, kui kohtunikele järgmiseks aastaks planeeritud ametipalk.

Ka staažitasu mitte saavate noorte kohtunike palk peaks keskmise palga arvutuste järgi olema juba praegu vähemalt 228 eurot suurem, kui 2012, aastaks arvestatud uus palk. Arvestades, et majandussurutise leevenedes keskmine palk ilmselt tõuseb, oleksid need numbrid 2012. aastaks praegusest veelgi suuremad, pakub ühing.

Et kohtunikud on uue kõrgemate riigiametnike palgaseadusega niigi oma sissetulekutes kaotamas, ei peagi Kohtunike Ühing nende arvelt tavalistele kohtuametnikele plaanitavat palgatõusu õiglaseks.

Justiitsministeeriumi asekantsleri Marko Aaviku sõnul on Kohtunike Ühingu poolt tehtud arvestustes käesoleva aasta kohta lähtutud külmutamis- ja kärpe-eelsetest palkadest, mitte kehtivast olukorrast.

«Seetõttu ei ole need võrreldavad,» ütles Aavik. «Mõnevõrra imestama paneb siinjuures muidugi see, et iseendastmõistetavaks peetakse lisaks vahepealse palgakärpe taastamisele ka ärajäänud palgatõusude kohest taastamist. Samas jääb näiteks kohtuametnikel esialgsete eelarveprognooside kohaselt isegi palgakärbe praeguses olukorras taastamata, palgatõusust rääkimata.»

Asekantsleri sõnul jätkavad nad siiski diskussiooni lootusega kohtunikkonna vastutustundlikule suhtumisele kohtusüsteemi kui terviklikku organisatsiooni. «Teema on taas arutusel maikuus toimuvas kohtute haldamise nõukojas,» lubas asekantsler

Seaduse kohaselt tõuseb kohtuniku palk järgmisest aastast 714 – 901 eurot. Tavaline kohtusekretär saab samas palka 543 ja konsultant 863 eurot. Justiitsiministeeriumi soov oli praegu vähemalt 2666 eurot kuus teenivate kohtunike palkade arvelt tõsta kohtusekretäride palka 306 ja konsultandi palka 735 euro võrra.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles