Euroopa Liit hakkab piiril kontrollima oma kodanikke (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tasahilju tuleb piirikontroll Schengeni riikidesse tagasi.
Tasahilju tuleb piirikontroll Schengeni riikidesse tagasi. Foto: Reuters / Scanpix

Reedest jõustub Schengeni piirieeskirjade muudatus, millega Euroopa Liidust (EL) väljumisel ja sisenemisel kontrollitakse senisest põhjalikumalt Euroopa Liidu kodanikke ja nende pereliikmeid.

Põhjalikum kontroll tähendab seda, et piirivalvurid kontrollivad välispiiril ELi kodanike dokumente ning kontrollimisel kasutatakse rahvusvahelisi ja riigisiseseid andmebaase. 

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) integreeritud piirihalduse büroo juhi Helen Neider-Veerme sõnul tehti ELi kodanike, nende pereliikmete ja reisidokumentide kohta päringuid andmebaasidesse varem pisteliselt. «Näiteks võisid ametnikud vajadusel kontrollida andmebaasi kaudu seda, kas mõni inimene võib olla tagaotsitav,» sõnas Neider-Veerme.

Uue korra järgi hakatakse nii maanteede piiripunktides kui ka lennujaamades ja Tallinna Reisisadamas kontrollima kõiki EList lahkuvaid või sinna sisenevaid inimesi ka andmebaaside kaudu. 

Neider-Veerme sõnul on selline kontroll vajalik ennekõike selleks, et Euroopa Liitu sisenemisel või väljumisel tuvastada avalikku korda või sisejulgeolekut ohustavad inimesed. «Julgeoleku olukord on viimastel aastatel muutunud ja seetõttu on koos teiste ELi liikmesriikidega vaja teha enamat ka piiriületajate kontrollimisel. Meie eesmärk on takistada Eesti kaudu ELi nende inimeste sisenemist, kelle viibimise soov pole selge või kes võivad kujutada ohtu teistele inimestele.» 

Politsei- ja piirivalveamet palub reisijatel varuda aega piiriületuseks ja kinnitab, et teeb omalt poolt kõik, et inimesed saaksid reisida võimalikult kiirelt ning mugavalt.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles