Šorini vasturünnak: EKRE liikmed häbenevad Eesti ajalugu (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Šorin paremal Aadu Musta kõrval.
Marko Šorin paremal Aadu Musta kõrval. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Keskerakondlasest riigikogu väliskomisjoni liige Marko Šorin leiab, et Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) liikmed häbenevad Eesti ajalugu, kui kritiseerivad peaminister Jüri Ratase plaani osaleda laupäeval Peterburis eestlaste suurmeeleavalduse 100. aastapäeva meenutamisel.

«Mulle kui ajalugu ja Eesti Vabariigi tekkelugu uurinud inimesele oli piinlik kuulata, et riigikogus külla tulnud koolilaste silme all häbenes saadik meie ajalugu,» sõnas Šorin ja lisas, et riigi sünniloos pole oluline, millisel pool piiri pöördelised sündmused toimusid.

EKRE liige Jaak Madison taunis eile riigikogu infotunnis peaminister Ratase plaani minna 8. aprillil Peterburi tähistama 100 aasta möödumist eestlaste manifestatsioonist, mida võib lugeda Eesti iseseisvusraja alguseks.

Madisoni hinnangul peaks Ratase asemel 8. aprillil Peterburi sõitma hoopis kultuuriminister, kuna Vene liidrid keelduvad Eesti juhte vastu võtmast.

100 aastat tagasi marssisid 40 000 eestlast sinimustvalgete lippude all Vene impeeriumi pealinnas Petrogradis Eestimaa autonoomia väljakuulutamise toetuseks. 30. märtsil 1917 kinnitaski Ajutine Valitsus seaduse, millega moodustati ühtne ja autonoomne Eesti. «Isamaalisi väärtusi propageeriv erakond võiks pilgu visata ajalooraamatutesse ja mõista, kuivõrd oluline sündmus see meie jaoks oli,» ütles Šorin pressiteate vahendusel.

Väliskomisjoni liige lisas, et paraku on Eesti 100 üritust Peterburis opositsioonierakonnad püüdnud tõmmata sisepoliitilisse vastandumisse, mis ei tee au meie poliitilisele kultuurile ega riigi sünnipäevale. «Me räägime, et Venemaale pole paslik peaministril minna Eesti sünnipäeva tähistama. Tuletan meelde, et Jaani kirikus on käinud nii Andrus Ansip kui ka president Toomas Hendrik Ilves ja paljud teisedki. Võiksime Eesti sünnipäeva ajaks rumalad hirmutamised lõpetada,» lausus Šorin.

Peaminister Ratas ja riigisekretär Heiki Loot sõidavad 8. aprillil Peterburi, kus osalevad Jaani kirikus tänujumalateenistusel ja kontserdil, millega tähistatakse 100 aasta möödumist eestlaste meeleavaldusest autonoomia toetuseks. Ratas avab ka mälestustahvli ja näituse Jaani kiriku fuajees ning peab pärast tänujumalateenistust kõne Jaani kirikus.

Valitsuse pressiesindaja sõnul on peaminister Ratasel kavas ka lillede asetamine Peterburi metroos toimunud plahvatuses hukkunute mälestuseks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles