Tallinn ütleb BWMile ühe prügiveolepingu üles (3)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimastel kuudel avaneb jäätmete süvakogumismahutite juures sageli selline pilt.
Viimastel kuudel avaneb jäätmete süvakogumismahutite juures sageli selline pilt. Foto: Uwe Gnadenteich

Tallinn lõpetab süvakogumismahutite tühjendamise lepingu firmaga Baltic Waste Management, sest firma ei saa oma tööga hakkama.

Kui üldjuhul on jäätmeveolepingud sõlmitud kindla piirkonna peale, siis süvakogumismahutite hange tehti terve linna piires, sest seda tüüpi mahuteid pole eriti palju. «Näiteks Mustamäel ja Pirital seda tüüpi mahuteid ei ole. Neid mahuteid on Tallinnas kokku umbes 300. Tegemist on eraldi väikese teenusesegmendiga. Aga kuna linn peab hea seisma selle eest, et jäätmed oleksid ära veetud ja Baltic Waste Management (BWM) ei ole selle tööga hakkama saanud, siis tuleb see samm astuda,» ütles Tallinna Jäätmekeskuse juhataja Martin Gasman.

Ta lisas, et linn ei hakka selliste mahutite tühjendamiseks uut hanget korraldama, vaid korteriühistud võivad edaspidi teenust tellida nii-öelda vabaturult.

BWM pole esimene jäätmeveofirma, kellel asi alguses üle kivide ja kändude läheb. Mõne aasta eest hakkas Põhja-Tallinnas jäätmeid vedama OÜ Ekovir, mis polnud varem pealinnas tegutsenud. Sealgi tekkisid alguses prügikonteinerite juurde jäätmekuhilad ning kaebusi oli palju, kuid peatselt sai firma oma asjad järje peale ja täna on linnavalitsus nende tööga väga rahul.

Gasmani sõnul ei saa praegu olukorra paranemist ootama jääda. «Süvakogumismahutite tühjendamine on olnud nagu sõit ameerika mägedel. Ühel päeval oled tipus, siis tuled jälle kolinal alla. Täna on kõik puhas, homme upub kõik prügisse. Siis on paar päeva jälle puhas ja seejärel tuleb uus prügiuputus. Selline olukord ei ole jätkusuutlik ja linn ei saa seda lubada,» lausus Gasman.

Lepingu lõpetamine võtab tema sõnul pisut aega. «Lähipäevadel, kui kõik on täpselt paika pandud, saadame kõikidele süvakogumismahuteid kasutavatele ühistutele vastava teate. Siis võib iga ühistu otsustada, milliselt jäätmekäitlusfirmalt ta tulevikus teenust tellib. Suuremad tegijad on Eesti Keskkonnateenused, Ragn-Sells ja Ekovir. Ilmselt tulebki ühistutel hinnapakkumise saamiseks nende poole pöörduda,» ütles Gasman.

Lasnamäel Ümera 11 asuva 180 korteriga elamu korteriühistu esimehe Janek Kapperi sõnul oli BWMi teenuse kvaliteet algusest peale vilets ja mingeid paranemise märke polnud näha. «Meil on süvakogumismahuti tühjendamine ette nähtud esmaspäeviti, kolmapäeviti ja reedeti, aga reede asemel tuli prügiauto korduvalt alles pühapäeva pärastlõunal. Aga nädalavahetustel on inimesed kodus, prügi tekib rohkem ja laupäeval oli konteineri kõrvale juba suur hunnik olmeprügi kogunenud,» rääkis Kapper.

Samuti ei saanud ühistu tellida jäätmemahuti täiendavat tühjendust, sest prügiauto käis selles piirkonnas vaid nendel päevadel, kui ühistul oli nagunii juba regulaarne tühjendus tellitud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles