Mart Helme paugutab Eesti kultuuri pihta: saavutused on olnud pehmelt öeldes tagasihoidlikud (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKRE kongress Tartus
EKRE kongress Tartus Foto: Sille Annuk

EKRE tänasel kongressil Tartus pidas kõne partei esimees Mart Helme, kes muu hulgas märkis, et kultuurist kõneldes räägitakse meil viimasel ajal ainult rahast ja et kultuurieliit on lahti öelnud rahvuslikest eesmärkidest.

Eesti kultuuri puudutavas osas märkis Helme muu hulgas seda, et kultuuriga seoses räägitakse meil ainult rahast. «Kui võrdleme 22 aastat esimest Eesti Vabariiki ning 25 aastat praegust vabariiki, siis näeme, et viimase 25 aasta kultuurisaavutused on pehmelt öeldes tagasihoidlikud,» kõneles ta. Saavutuste vähesuse põhilise põhjusena nimetas ta asjaolu, et kultuurieliit on lahti öelnud rahvuslikest eesmärkidest.

Postimees küsis kommentaari erakonna auesimehelt president Arnold Rüütlilt, kas tõesti on Eesti vaimueliit minetanud rahvuslikud eesmärgid? Rüütel vastas, et tema arvates ei ole Eesti kultuurieliit minetanud sidet rahvuslike eesmärkidega. Küll aga leidub kõigis valdkondades inimesi, kelle eesmärgid pole selged. Teiste seas nimetas ta ka ajakirjandust.

«Mis puudutab aga Helme kõne seda osa, kus ta leidis, et esimese Eesti kultuurieliit saavutas võrreldes praegusega rohkem, siis sellega tuleb nõustuda,» märkis Rüütel.

Riigikogu kultuurikomisjoni esimees Aadu Must aga nii traagilist olukorda ei näe. «Iga pildi kohta võib anda erinevaid arvamusi ja üsna tihti on niimoodi, et rohkem kui iseloomustatava objekti kohta, saame me teada ütleja kohta. Ma nii räigetes toonides seda pilti ei maaliks,» kommenteeris ta.

Tema sõnul on kultuuripilt läinud mitmekesisemaks, kuid tõdeb, et kindlasti leidub ka pealiskaudsust. «Praegu on olukord, kus me peame ise kultuuri tegema ja iga mees ja naine, kes tuleb appi, on alati asja eest ja see on õige. Ega keegi ei saa temaga (Mart Helmega, toim.) vaielda, me tahaksime enamat,» rääkis Must.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles