Peterburis tähistati sajandi möödumist eestlaste meeleavaldusest (1)

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud ürituste proloogina avati laupäeval Peterburi Jaani kirikus mälestustahvel 1917. aastal toimunud eestlaste meeleavaldusele, millega nõuti Eestile autonoomiat. 

Põhjus, miks mälestustahvel pandi just Jaani kirikusse, seisneb selles, et täna sada aastat ja kaks päeva tagasi kogunes 40 000 eestlast kiriku juurde ja marssis siis sinimustvalgete lippude lehvides ning orkestrite ja laulukooride saatel Tauria palee esisele väljakule, kus esitas oma nõudmised Venemaa Ajutisele Valitsusele. Tänu viimase otsusele sai Eesti autonoomia ning tekkis Eesti rahvuskubermang, sest Eestimaa kubermanguga liideti Liivimaa kubermangu põhjaosa.

Et ajaloolist sündmust Peterburis elavate eestlaste ja konsulaarkorpusega vääriliselt tähistada, korraldati Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskopi Urmas Viilma juhatusel pärast mälestuskivi avamist jumalateenistus. Sellele järgnes Eesti Rahvusmeeskoori kontsert, kus dirigent Mikk Üleoja juhatamisel esitati Arvo Pärdi, Cyrillus Kreegi, Mart Saare, Artur Kapi, Eduard Tubina, Gustav Ernesaksa, Konstantin Türnpu ja Rudolf Tobiase loomingut.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles