Maa-tüüpi eksoplaneedil avastati vesine atmosfäär

Kaur Maran
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku kujutis planeedist GJ 1132 b, mida peetakse nüüd esimeseks teadaolevaks paksu atmosfääriga eksoplaneediks.
Kunstniku kujutis planeedist GJ 1132 b, mida peetakse nüüd esimeseks teadaolevaks paksu atmosfääriga eksoplaneediks. Foto: Dana Berry/AP/Scanpix

Vaatlusandmed näitavad, et Maast ligi 39 valgusaasta kaugust planeeti GJ 1132 b peab ümbritsema paks atmosfäär, mis oletatavalt koosneb kas metaanist, veeaurust või nende kahe segust, vahendas BBC.

Maavälise elu entusiastidel ei tasu selle uudise peale üleliia endast välja minna: võimalus leida sellelt taevakehalt elu on siiski nullilähedane, kuni planeedi pinnatemperatuur 370 ºC-ni ulatub. Samas pole varem suudetud tõestada eksoplaneeti (planeet, mis ei tiirle ümber Päikese, vaid ümber mõne teise tähe, tähe jäänuki või pruuni kääbuse – toim) ümbritseva atmosfääri olemasolu.

Vela tähtkujus asuv GJ 1132 b avastati 2015. aastal. Kuigi ta on oma mõõtmetelt Maaga üsnagi sarnane – ligi 1,4 korda suurem –, on täht, mille ümber ta tiirleb, Päikesest palju väiksem, jahedam ja nõrgem.

Tähe olemasolu tehti kindlaks nn möödalennu-fotomeetria meetodiga, mille käigus jälgiti tähelt Maale jõudvat valgust. Kui planeet tähe eest mööda lendab, siis vähendab see hetkeks siia jõudvat valgust ja nende muutuste täpne analüüs võimaldabki hinnata nii planeedi orbiiti kui ka selle massi.

«Planeedi möödalennu ajal [tähe ja Maa vahelt] muutub siit nähtav tähevalgus nõrgemaks ja see on väga hea meetod nende planeetide kohta uute teadmiste saamiseks. Nii avastati ka GJ 1132 b,» rääkis uuringu juhtivautor, Suurbritannias Keele’i ülikoolis tegutsev John Southworth BBCile.

Kui planeet aga tähe eest mööda lendab, jätavad tema atmosfääris olevad molekulid valguskiirtele oma jälje, mistõttu saab hinnata ka atmosfääri olemasolu ja koostist. Värsked vaatlused viitavadki sellele, et sellel eksoplaneedil peab olema paks atmosfäär.

Nii võib GJ 1132 b olla paksu uduga kaetud kera nagu näiteks «Tähesõdadest» tuntud Kamino. Kuigi elu tõenäosus sellel planeedil on kaduvväike, usuvad teadlased siiski, et vesised elukõlblikud planeedid ei pruugi olla sugugi võimatud.

Planeeti kirjeldav uuring avaldati teadusajakirjas Astronomical Journal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles