Külarahvas tõrjub elektriliine

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgepingeliin varahommikul. Pilt on illustreeriv.
Kõrgepingeliin varahommikul. Pilt on illustreeriv. Foto: Marko Saarm / Sakala

Saaremaa Nasva elanikke teeb murelikuks Elektrilevi plaan paigaldada kõrgepingevõrgu uuendamise käigus alevikku läbivas trassikoridoris praegusele 35-kilovoldisele lisaks 110-kilovoldine õhuliin, mis hakkaks takistama aleviku arenguplaanide elluviimist.

Elektrilevi kommunikatsioonispetsialist Maret Reinumägi ütles Saarte Häälele, et hetkel käivad ettevalmistused Sikassaare-Nasva 35 kV õhuliini uuendamiseks 110 kV pinge valmidusega liiniks. Selleks paigaldatakse õhuliinile kogu ulatuses uued juhtmed ja vahetakse välja vananenud mastid. Ohutuse tõstmiseks ja optilise andmeside võimaldamiseks lisatakse optiline piksekaitsetross ning asendatakse isolatsioon koos armatuuriga.

«Tööd toimuvad olemasoleval trassil, välja arvatud Nasva alevikus, kus on maaomanikega kaalumisel õhuliini trassi mõningane nihutamine uuele asukohale,» sõnas Reinumägi.

Võimsamad elektriliinid peaksid rõõmustama iga saareelanikku, paraku mitte nasvakaid. Õhuliini trassikoridoris ei saa ehitada, jõe kohal rippuvad traadid ei võimalda purjejahtidel silduda klubihoone sadamas.

Nii valla kui ka aleviku arengukavale viidates märgib Nasva alevikuvanem Piret Kuldsaar, et vähemalt aleviku keskosas, umbes Mere ja Sadama tänava vahelisel lõigul, sh ristumisel jõega tuleks liin paigaldada maakaablina, mujal tuleks see aga elanike hoovidest kaugemale planeerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles