Filmiarvustus «Boss beebi»: aitäh, Raivo E. Tamm!

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist.
Kaader filmist. Foto: outnow.ch

Uus USA täispikk arvutianimatsioon «Boss beebi» esilinastub meil sel pikal nädalavahetusel, meelitades kindlasti kinodesse rohkesti noori peresid. Täiskasvanud võivad nautida eeskätt Raivo E. Tamme meisterlikku eestikeelset dublaaži.

«Boss beebi 3D»

(«The Boss Baby 3D»)

Animatsioon, perefilm

Stuudio DreamWorks Animation

Kestus 98 minutit

«Boss beebi» on tund ja ligi 40 minutit kestev animalugu, mis põhineb Marla Frazee seitse aastat tagasi kirjutatud ja illustreeritud pildiraamatul. Lugu jutustab noorepoolsest perekonnast, mille perepoeg, seitsmeaastane Timothy Templeton saab kõik, mida tahab, ning nii palju vanemate armastust, kui hing vaid ihkab. Olukord muutub kardinaalselt, kui perre sigineb vend-pesamuna, kes näib Timile kuidagi veider: beebi kannab ülikonda ja diplomaadikohvrit ning ajab täismehe häälega tarka juttu. Ta on justkui juhiks või tippärimeheks sündinud ning pere kogu senine elukorraldus pöördub pea peale. Õnneks saab poistest peagi sõbralik tiim, aga 125 miljoni dollarilise eelarvega filmi sisu leheveergudel rohkem jutustada oleks patt.

Siinkohal närib ammu täiskasvanuks saanud kinokülastajat ikkagi kahtlus, kas see perefilmina välja kuulutatud linateos teisigi vanu ja tõsiseid suuri inimesi, kellele peale verbaalsete vaimukuste ekraanilt ka puuksutamise, tatistamise ja oksendamisega seotud nalju pakutakse, sügavalt puudutab. Kindlasti võib ekraanil toimuv korda minna noortele lapsevanematele, kes ise päevast päeva end samasugustest laste kasvatamisega seotud olukordadest leiavad, kuid kas nad – nagu filmi-lapsevanemad – oma lastele inglise keeles laulavad, on juba iseküsimus. Omajagu küsimusi tekitab huumoritajuta vaatajatele, miks on filmitegelastel kehaga võrreldes hiiglaslikud pead ja silmades erakordselt suured ja mustad pupillid, kuid ilmselt sõltub see nende endi rikutuse tasemest.

Kõik see pole aga tähtis, sest nagu võib lugeda mujal ilmunud arvustustest, on kinosaalid üle kogu maailma laste naerust aina rõkanud.

Siiski ei pea eelnevalt kirjapandu nõudlikumat täiskasvanud vaatajat perekondlikust kinokülastusest eemale peletama. Kui filmi inglisekeelses versioonis kõneleb boss beebi Alec Baldwini häälega, siis eestikeelses variandis hiilgab samas rollis Raivo E. Tamm. Tema töö väärib siirast imetlust ja – see pole niisama öeldud – kummardust tõelise meistri ees.

Tiivustatuna vaatajamenust on filmitegijatel juba plaan teha järg, esialgseks pealkirjaks «Veel bossim beebi» («The Bossier Baby»).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles