Müra summutavad kõrvaklapid: saagu vaikus!

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Viimase paari aasta jooksul on kolleegid Postimehest aeg-ajalt minu juurde tulnud ja palunud: «Kuule, sa tead neid asju, soovita häid müra summutavaid kõrvaklappe!» Avatud kontori rõõmud, kes neid ei teaks! Näod vajuvad üsna ruttu pikaks, kui vastan, et sissejuhatuseks peaks valmis olema vähemalt 300-euroseks löögiks vastu rahakotti.

Vaatame paari tuntud tootja klappide pealt, kas niisugune hind end ka õigustab ja mida selle raha eest saab. Aga enne veidi teooriat.

Aktiivne mürasummutus töötab nii, et klappidel on küljes mikrofon(id), see protsessor, võimendi ja aku. Mikrofonid «kuulavad» välist helitausta, protsessor genereerib siis täpselt sama sagedusega helisignaali, aga vastandfaasis, mis lastakse võimendi kaudu kuulaja kõrva. Nagu koolifüüsikast meeles, annulleerivad vastandfaasilised lained üksteist ning tulemuseks on vaikus. Kõige paremini töötab see süsteem ühtlase ja madala sagedusega helifooni puhul, nagu lennukimootorid, tänavamüra või tolmuimeja undamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles