Video: arutelu läks käest ära, Oudekki Loone saatis vestluspartnerid seenele (19)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Indrek Tarandi ja Jüri Mõisa ning Oudekki Loone vahel läks täna Tallinnas rahvusraamatukogus rahvusvaheliste suhete uuringu tutvustusel Venemaa ohu teemal ägedaks vaidluseks, mille käigus saatsid osapooled üksteist seenele ja süüdistasid salasoovis, et Venemaa viskaks Eestisse tuumapommi.

Videos algab tuliseks kiskinud vaidlus 17. minutil.

Arutelu modereerinud europarlamendi saadik Yana Toom pidi vaidlejaid korduvalt korrale kutsuma ja meelde tuletama, et väitlust kannab otse üle mitu meediakanalit.

Äge vaidlus sai alguse, kui Oudekki Loone leidis, et NATO ja Venemaa vahelises konfliktis jääks Eesti igal juhul kaotajaks. «Me ei tea, kes võidab, aga Eesti kaotab. Me saame võib-olla olukorra, kus näiteks Brasiilias inimesed vaatavad, et näed, küll oli kange rahvas Eestis, kes lasi ennast kõik maha tappa,» ütles Loone.

Europarlamendi saadik Indrek Tarand ütles vastuseks, et juhul kui Eestit peaks idast rünnatama, siis Eesti kindlasti ei kaota. «Oudekki võib pöialt hoida nii palju kui tahab, see on geneetiline,» lausus Tarand.

Loone palus Tarandil teda mitte süüdistada ajades, mida ta pole öelnud. «Palun ära valeta, ma ütlesin, et kui tuleb konflikt Venemaa ja NATO vahel, on see on tuumakonflikt ja meil läheb väga halvasti. Me ei saa teha sellist maailma, kus Venemaa kaob kaardilt ära, ükskõik kui palju selline maailm võiks inimestele meeldida,» rääkis ta.

Loone sõnul on küsimus selles, kuidas saada Venemaa naabrina hakkama maailmas, kus Venemaa tahab olla suurjõud. «Seda tahtmist ei lõpeta keegi kunagi ära. Me peame nägema, millise võimaluse see meile annab,» ütles Loone.

Jüri Mõis lausus, et Venemaa ei viska tuumapommi Eestisse sellepärast, et radioaktiivne pilv läheks Eestist Peterburi peale. «Isegi kui sa väga tahaksid, ei tule tuumapommi Eestisse,» lausus Mõis.

Loone vatsas, et Mõis süüdistab teda jälle asjades, mida ta ei ole öelnud. «Mina olen viimane kes tahab tuumasõda, teie siin kahekesi olete palju rohkem sõjardid. Palun mitte panna minu suhu asju, mida ma ei ole öelnud,» ütles ta.

Arutelu modereerinud Yana Toom otsustas selle peale arutelu katkestada ja teha Skype vahendusel videokõne Lätti, kus käis samalaadse uuringu tutvustamine.

Lätiga videoühendust oodates läksid arutelus osalejad taas ägedalt vaidlema. Algust tegi Jüri Mõis, kes küsis Loonelt, kas ta vähemalt sellega on nõus, et kui Eestis sõja korral midagi purustataks, siis teevad seda Vene väed.

Loone sõnul on konflikti korral Eestiga nii või teisiti halvasti ja Eesti peab lähtuma sellest, et seda konflikti kunagi ei tekiks.

«Lähtumegi, selleks me tugevdamegi julgeolekut. Et nad ei kooserdaks siin ringi,» ütles Tarand.

«Teine pool…» üritas Loone vahele öelda.

«Sina oledki see teine pool,» nähvas Tarand.

«Mine seenele, sina oled teine pool, sina tahad, et Eestis oleks tuumasõda,» vastas Loone.

Ägedaks kiskunud vaidlusesse oli sunnitud sekkuma Yana Toom, kes tuletas meelde, et arutelust teeb otseülekannet kolm meediakanalit. «Teie seeneleminekut kuuldakse kolmes kanalis korraga,» manitses Toom.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles