Linnapea süütas suure südametule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna õhtul tähistati Viljandis Huntaugu nõlval südametulede süütamisega üle-eestiliste juubelipidustuste algust ja samas valgustavad need sümboolselt teed noorte laulu- ja tantsupeo poole. 

Huntaugu nõlvale oli asetatud hiiglasliku südame kujuliselt hulga puupakke, mida linnapea Ando Kiviberg isiklikult süütamas käis. Osa pakkude süütamine sujus üsna vaevaliselt, ent viimaks saadi kõik põlema. 

Juba varem olid teisel nõlval süüdatud lõkked, mille juures pidasid kõnet Ando Kiviberg ja ajaloohuviline Heiki Raudla. Raudla tuletas meelde, et Viljandi juurtega meeste, alates vägede ülemjuhatajast Johan Laidonerist, roll Eesti iseseisvuse saavutamisel oli sajand tagasi väga märkimisväärne. Tegelikult plaanis Johan Pitka juba 1917. aasta jõulude ajal Viljandis Eesti iseseisvuse välja kuulutada, punased said sellest aga kuidagi teada ja plaan ebaõnnestus. Eesti Vabariigi Iseseisvusmanifest loeti esimest korda avalikult ette 23. veebruaril 1918. aastal Pärnus Endla teatri rõdult. Manifesti luges linnakodanikele ja Eesti pataljoni sõduritele ette Maapäeva pärnakast saadik Hugo Kuusner. 24. veebruaril loeti manifest ette Toris ja Viljandis ja 25. veebruari Tallinnas ning Paides. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles