Tulev tunnistas elulooraamatus valetamist (14)

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triin Tulev`i ja Rasmus Vesiloo kohtusaaga.
Triin Tulev`i ja Rasmus Vesiloo kohtusaaga. Foto: Viktor Burkivski

Endine seltskonnatäht Triin Tulev allkirjastas kohtus kompromisskokkuleppe, milles tunnistab, et avaldas oma tänaseks lettidelt korjatud ja hävitatud elulooraamatus «Elus» rea valefakte endise elukaaslase Rasmus Vesiloo kohta.

Kokkulepe sõlmiti pärast aasta kinniste kohtuuste taga kestnud tsiviilvaidlust. Vesiloo heitis Tulevile ette, et peamiselt vägivaldsel suhtel põhinev raamat sisaldab kokku 14 teda puudutavat valeväidet.

Triin Tulev raamatu kaanel "Elus"
Triin Tulev raamatu kaanel "Elus" Foto: Erakogu

Postimehe andmetel puudutasid valefaktid raamatus lehekülgedel 17-123 kirjeldatud ähvardamisi, uimastite tarvitamist, erinevaid terviseandmeid mõlema osapoole kohta ja Tulevi meenutusi omavahelise suhtluse episoodidest.

Veel 2016. aasta alguses kinnitas Tulev raamatu kirjastanud Ajakirjade Kirjastusele, et pole valeväiteid avaldanud. Kuna aga autor ei suutnud oma juttu tõendada, korjas Ajakirjade Kirjastus kogu tiraaži mullu lettidelt, andis selle Vesiloole hävitamiseks ja kirjutas 5000 euro suuruse kahju korstnasse. Raamatut suudeti aasta vältel müüa sadakond eksemplari.

«Mis välja tuli, oli see, et Triin Tulev oli sinna sisse pannud ka fakte, mis ei olnud tõesed või tõestatud,» põhjendas Ajakirjade Kirjastuse tegevjuht Tõnu Väät aasta tagasi.

Kompromissmääruse kohaselt tunnistas Tulev nüüd, et Vesilood häirinud 14 väidet olidki raamatus valed. «Kostja tunnistab, et hagiavalduse punktides 3.2.1 – 3.2.14 välja toodud faktiväited on ebaõiged,» on kirjas kokkuleppe esimeses punktis.

Lisaks sätestab see, et Tulev ei tohi elulooraamatut ühelgi kujul edasi levitada ning peab tasuma 3000 eurot endisele elukaaslasele tekkinud kohtukulusid.

Triin Tulev ütles Postimehele, et kompromissiga nõustumine ei tähendavat, nagu oleks väited valed olnud.

«Kompromiss on konsensus, mille puhul osapooled nõustuvad ühisseisukohaga ainult osaliselt, ent lepivad kokku, et käituvad, nagu nad nõustuksid sellega täielikult,» ütles Tulev.

«Kompromissi on vaja juhul, kui osapooled, kes ei suuda jõuda mõnes küsimuses täieliku konsensuseni, soovivad selle küsimuse valdkonnas siiski koostööd teha. Demokraatlikus ühiskonnas on enamik kokkuleppeid kompromiss poolte vahel.»

Hoop mõlema mainele

«Meie jätkasime selle hagiga ainult sellepärast, et teha maailmale selgeks, et üks inimene valetab väga paljudes instantsides ja räägib seda, mis talle tegelikult sülg suhu toob,» kommenteeris Vesiloo Postimehele. Algselt oli hagi osaks ka moraalse kahju nõue Tulevi vastu, ent Vesiloo otsustas sellest loobuda.

Triin Tulev ja tema toonane elukaaslane Rasmus Vesiloo sattusid avalikkuse tähelepanu alla 2014. aasta oktoobris, kui Tulev esines telesaates «Pealtnägija» avameelse ülestunnistusega, kuidas Vesiloo tema kallal vägivalda kasutas.

Juba poolteist kuud hiljem, 2014. aasta novembri lõpus ilmutas Tulev oma üleelamistest rääkiva raamatu «Elus», asutas heategevusfondi ja asus võitlema naistevastase vägivalla vastu.

Kui maakohus kolm nädalat pärast raamatu ilmumist esimese otsuse langetas, mõistiski see Vesiloo tahtlikus peksmises süüdi. Küll aga tuvastasid kohtuekspertiisid, et ka Tulevi jutt oli liialdatud – näiteks vägivalla kestuse ja tekkinud tervisekahjude suuruse osas. Koduvägivalda käsitlenud otsus on nüüd jõustunud, sest ringkonna- ja riigikohus lugesid maakohtu töö korrektseks.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles