Kadunud Lurich sõitis tagasi koju turistiklassis

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amandus Admasoni "Tsempioni" (1903) modell oli Georg Lurich
Amandus Admasoni "Tsempioni" (1903) modell oli Georg Lurich Foto: SANDER ILVEST/

Reedel, 21. aprillil toimub Haus Galeriis traditsiooniline kunstioksjon, millel tuleb müüki Amandus Adamsoni Georg Lurichi skulptuur, mis jõudis kodumaale pärast enam kui sajandipikkust eksirännakut.

«1904. aastal toimus USAs Saint Louisis maailmanäitus, millel osales ka Tsaari-Venemaa,» rääkis Eesti Kunstimuuseumi skulptuurikogu juhata Juta Kivimäe. Koos teiste tolleaegsete Venemaa kunstnike töödega saadeti sinna ka Adamsoni «Tšempion». Koju tagasi aga kunstitööd ei jõudnudki. Mis neist täpselt sai, pole teada, kuid arvatakse, et sealne agent müüs need tagasisaatmise asemel lihtsalt maha.

Keegi ei tea täpselt, mis seiklusi «Tšempion» sajandi vältel Ameerikas läbi tegi. Uuesti ilmus see päevavalgele tänavu, kui keegi eestimeelne Ameerika kunstikollektsionäär avastas selle James D. Julia oksjonikoja antiigioksjonil. Ta sai kohe aru, millega tegu on, otsustas, et Adamson peab kodumaale tagasi jõudma, ning ostis skulptuuri ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles