Viilma kaitseb aasta ema konkursi abielunõuet, naisliidus puudub üksmeel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Viimastel päevadel on palju vaidlusi tekitanud tõik, et Eesti Naisliidu korraldataval aasta ema valimisel saab kandidaadina üles seada vaid ametlikus abielus emasid, mistõttu kutsus Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskop Urmas Viilma üles ilusat traditsiooni mitte lõhkuma. Samas pole isegi naisliidus endas üksmeelt nõude asjakohasuse suhtes ning näiteks võrdõigusvoliniku Liisa Pakosta sõnul tuleks sellest tingimusest loobuda, sest see ei näita kuidagi vanemlikke oskusi. 

«Kas aasta ema võiks olla ka isa?» küsis Viilma Facebooki postituses, selgitades, et see küsimus tekkis tal, tutvudes argumentidega, millega püütakse mõjutada Eesti Naisliitu muutma aasta ema nimetuse saajale esitatud tingimusi. «Kui argumentideks on peamiselt vaid lapsevanemana õnnestumine, siis ei ole vanema sugu ju ka enam takistuseks tiitli väljaandmiseks mehele, eriti kui argumentides on kõrvale heidetud juba nagunii lähtumine erisooliste vanematega leibkonnast ning kõneletakse juba ka samasooliste täiskasvanutega kooslusest.»

Ta lisas, et ei taha hukka mõista neid, kes on tulnud välja allkirjade kogumisega aasta ema statuudis kirjeldatud tingimuste muutmiseks, kuid ta sooviks, et ilusat tava ei lõhutaks. «Miks asuda lõhkuma ja ründama nii ilusat, südamlikku ja õnnestunud traditsiooni, mis on peaaegu et ainus emadepäeval avalikult teleri vahendusel kogu rahvani jõudev emadepäevale pühendatud sündmus?» küsis peapiiskop.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles