Fotod: tervishoiu esindajad rõõmustasid pressikohtumisel lisaraha üle, streiki ilmselt ei tule (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tervishoiu esindajate hinnangul piisab valitsuse leitud lisarahastusest ning streiki tõenäoliselt ei tule, selgus reedesel pressikohtumisel.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski kohtus täna tervishoiu esindajatega, et rääkida lahti kolmapäeva õhtul valitsuse poolt langetatud tervishoiu rahastamist puudutavad otsused. Pärast kohtumist tunnustasid tervishoiu esindajad valitsust, et see kauaoodatud otsus lõpuks sündis, nimetades seda viimase kümnendi olulisemaks otsuseks. 

Niisamuti ütles minister Ossinovski, et otsus hakata mittetöötavate vanaduspensionäride eest maksma haigekassa eelarvesse sotsiaalmaksu, on viimase kümnendi tervishoiuvaldkonna olulisim otsus, mis tagab sektori jätkusuutliku rahastuse ja suurendab haigekassa rahastamise stabiilsust.

«See kõik on võtnud palju aega, ka valitsus pidi vahepeal vahetuma, aga lõpuks oleme need otsused teinud,» märkis ta, avaldades heameelt, et vaatamata vaidlustele ja sellele, et kõik on aega võtnud, on tervishoiu esindajad näidanud üles mõistvat suhtumist.

Pärast ministri sõnavõttu jagasid kommentaare arstide, tervishoiutöötajate, kiirabi ja haiglate esindajad, kes olid positiivselt meelestatud ega hoidnud end tunnustus- ja tänusõnade jagamisel tagasi.

Arstide liidu esindaja Katrin Rehemaa märkis, et nõustub ministriga selles, et vaatamata eriarvamustele on koostöö hea olnud. «Tunnustan valitsust ja minister Ossinovskit, et tervishoiu ja eelkõige patsientide jaoks sai tehtud väga oluline otsus, mida me oleme oodanud väga pikki aastaid,» ütles Rehemaa. «Oleme seda taotlenud, seda nõudnud ja selle nimel pingutanud.»

Tervishoid on tema sõnul väga oluline valdkond, millega puutub mingil eluhetkel kokku iga inimene ning kõige tähtsam on, et olukord patsientide jaoks paraneks. 

«Kahjuks sel aastal on olukord jätkuvalt keeruline ja järgmisel paaril aastal hakkavad rahavood suurenema n-ö järk-järgult. Ega see asi lihtne saa olema ja kindlasti ei saa loota, et arstijärjekorrad paugupealt ja ühe aastaga kaovad, aga vähemasti eeldused on nüüd selleks olemas.»

Tõenäoliselt jääb lisarahastuse tõttu Rehemaa sõnul ära ka arstide streik. «Kuigi Katrin Rehemaa neid asju üksinda ei otsusta, nagu minister [Jevgeni Ossinovski] seda on kohati öelnud, teeb otsuseid esinduskogu. Aga kui ma eile ütlesin, et töörahu tõenäosus on hüppeliselt kasvanud, siis tänase kohtumise järgselt on see tõenäosus veel tõusnud,» rääkis Rehemaa.

Arstide liidu esindaja meenutas ka ühe arsti sõnu, et pärast haigekassa loomist on tervishoidu lisaraha leidmine kõige suurem samm Eesti tervishoius. «Ma nõustun sellega.» 

Pressikohtumisel olid (vasakult) tervishoiutöötajate kutseliidu president Iivi Luik, arstide liidu esindaja Katrin Rehemaa, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski, haiglate liidu juht Urmas Sule ja kiirabi liidu juhatuse esimees Ago Kõrgvee. Foto:
Pressikohtumisel olid (vasakult) tervishoiutöötajate kutseliidu president Iivi Luik, arstide liidu esindaja Katrin Rehemaa, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski, haiglate liidu juht Urmas Sule ja kiirabi liidu juhatuse esimees Ago Kõrgvee. Foto: Foto: Erik Prozes

Haiglate liidu juht Urmas Sule ütles, et lisaraha leidmise otsus on riigimehelik ja annab meie inimestele tulevikuks kindluse. Kuid temagi märkis, et kuidagi tuleb siiski üle elada ka käesolev aasta.

Eesti Kiirabi Liidu juhatuse esimees Ago Kõrgvee tunnustas samuti minister Ossinovskit, et viimane suutis lahendada poliitiliselt väga keerulise küsimuse. «Kiirabi liidu ja erakorralise meditsiini arstide seisukohast tahaksin eriti rõhutada seda, et kuna lisarahastus võimaldab tagada normaalse arstiabi kättesaadavuse, siis vabanevad tõenäoliselt täiendavast survest ka kiirabi ja erakorralise meditsiini osakonnad.» Olukord võib tema hinnangul oluliselt paraneda juba järgmisest aastast.

Tervishoiutöötajate kutseliidu president Iivi Luik lisas, et ka tervishoiutöötajad tänavad valitsust. «Ütleksin sellesama lause, mida ka ühes intervjuus ütlesin, et kui valitsuses on noored ja terved mehed, siis neil on ka järelikult mõistus terve. Aitäh teile!»

Järgmisel nädalal saab tõenäoliselt allkirjad ka meditsiinitöötajate kollektiivlepe, mis tagab tagasiulatuvalt 1. aprillist töötajate palgatõusu. Kollektiivlepe sõlmitakse praeguste plaanide järgi järgmisel kolmapäeval.

«Kate meditsiinitöötajate palgatõusuks on olemas. Kui kollektiivlepe saab sõlmitud, siis oleme valmis järgmisel kolmapäeval palgaleppe kinnitama ja siis ka selle valitsuses heaks kiitma,» nentis Ossinovski.

Valitsus otsustas kolmapäeval eraldada meditsiinisektorile järgmise nelja aasta jooksul lisaraha 215 miljonit eurot. Järgmisest aastast hakkab riik haigekassale maksma pensionäride pealt sotsiaalmaksu. Algselt makstav 37 miljonit eurot jõuab 100 miljonini 2022. aastal, samas ulatuses viiakse lõpuks haigekassa alla ka mitmed seni riigieelarvest tasutud tervishoiu kulud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles