Sõrmejäljelugejaga pangakaardid on kohal

Aivar Pau
, tehnikaportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MasterCard katsetab uut tüüpi pangakaarti, mis kasutab PIN-koodi asemel sõrmejäljelugejat.
MasterCard katsetab uut tüüpi pangakaarti, mis kasutab PIN-koodi asemel sõrmejäljelugejat. Foto: Mastercard

Eestis enim levinud MasterCard tõi neljapäeval välja uue põlvkonna pangakaardi, mis on varustatud sõrmejäljelugejaga ja vabastab seega kliendid poeostudel PIN-koodi sisestamisest.

Esimesena tulevad uued kaardid kasutusele Lõuna-Aafrika Vabariigis – selle riigi kaubandusketis Pick ’n Pay ja Absa Bankis on edukalt läbitud ka katsed, teatas MasterCard. Kogu maailmas peaks kaart kasutusele tulema aasta lõpus.

Uus kaart sisaldab seni mobiilimaksete puhul kasutatud sõrmejälgede lugemise tehnoloogiat ning seda saab kasutada kõigis EMV terminalides (kasutusel ka Eestis – toim) üle maailma. Need terminalid ei vaja mingisugust tehnoloogia ega tarkvara uuendamist.

Kaarte kasutatakse samamoodi kui praegusigi, kuid seda terminali sisestades tuleb sõrm asetada kaardil olevale lugerile. Süsteemid kontrollivad seejärel automaatselt selle vastavust varem kaardiga seostatud sõrmejäljega.

«Sõrmejäljed on midagi, mida ei saa ära võtta või kopeerida, ning aitavad seetõttu kaardikasutajatel olla kindlad, et nende maksed on kaitstud,» rääkis MasterCardi riskijuht Ajay Bhalla.

LHV panga makselahenduste osakonna juht Jüri Laur ütles, et nemad ei ole MasterCardiga sellest uuendusest veel rääkinud, kuid siiski võib oletada, et selliste kaartide kasutuselevõtt ei tohiks tehniliselt väga keeruline olla.

«Samas peaks arutlema otstarbekuse üle. Viimasel ajal on pakutud välja päris huvitavaid ja erinevaid uuendusi pangakaartidele. Sageli on nendega seoses tekkivad põhiküsimused aga, kui vastupidav on kaardi sees olev tehnika ja kui töökindlad on sellised lahendused,» lausus Laur ning lisas, et ilmselt on kõrgtehnoloogilised pangakaardid ka märksa kallimad kui tavalised.

Swedbanki esindaja Maare Uus märkis, et ka nemad on MasterCardi arenguga kursis, kuid lähitulevikus ei plaani pank sõrmejäljelugejaga kaarte oma klientidele pakkuma hakata.

SEB panga kommunikatsioonijuhi Julia Piilmanni sõnul on see väga uus lahendus, mis on alles katsetamisfaasis.

«Pangakaartide tootmisest kuni terminalideni on ahelas mitmed teenusepakkujad, kellel tuleb oma tehnilist valmidust muuta. Seetõttu on praegu veel pisut vara hinnata, kas ja millal võiks see lahendus laiematesse massidesse jõuda,» sõnas ta. «Igatahes hoiame arengutel teraselt silma peal!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles