Meedikute streiki ilmselt ei tule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski kohtus eile tervishoiu esindajatega, et rääkida lahti tervishoiu rahastamist puudutavad otsused, mille valitsus kolmapäeva õhtul langetas.

Valitsus otsustas kolmapäeval meditsiinisektorile järgmise nelja aasta jooksul eraldada lisaraha 215 miljonit eurot. Järgmisest aastast hakkab riik haigekassale pensionäride pealt sotsiaalmaksu maksma.

Pärast kohtumist tunnustasid tervishoiu esindajad valitsust, et see kauaoodatud otsus lõpuks sündis, nimetades seda viimase kümnendi tähtsaimaks otsuseks. Nende hinnangul piisab valitsuse leitud lisarahastusest ja streiki tõenäoliselt ei tule.

Ossinovski ütles, et otsus hakata mittetöötavate vanaduspensionäride eest haigekassa eelarvesse sotsiaalmaksu maksma on viimase kümnendi tervishoiuvaldkonna kaalukaim otsus, mis tagab sektori jätkusuutliku rahastuse ja suurendab haigekassa rahastamise stabiilsust. Minister avaldas heameelt, et vaatamata vaidlustele ja sellele, et kõik on võtnud aega, näitasid tervishoiu esindajad üles mõistvat suhtumist.

Pärast ministri sõnavõttu jagasid kommentaare arstide, tervishoiutöötajate, kiirabi ja haiglate esindajad, kes olid positiivselt meelestatud ega hoidnud end tunnustuse ja kiidusõnade jagamisel tagasi.

Tõenäoliselt jääb tänu lisarahastusele arstide liidu peasekretäri Katrin Rehemaa sõnul ära ka arstide streik. «Kuigi Katrin Rehemaa neid asju üksinda ei otsusta, nagu minister on seda kohati öelnud, teeb otsuseid esinduskogu. Aga kui ma eile (neljapäeval – toim) ütlesin, et töörahu tõenäosus on hüppeliselt kasvanud, siis tänase (reedese – toim) kohtumise järel on see tõenäosus veel tõusnud,» rääkis ta.

Haiglate liidu juht Urmas Sule ütles, et lisaraha leidmise otsus on riigimehelik ja annab meie inimestele tulevikuks kindluse. Ka tema märkis samas, et kuidagi tuleb siiski üle elada käesolev aasta.

Järgmisel nädalal saab tõenäoliselt allkirjad ka meditsiinitöötajate kollektiivlepe, mis tagab tagasiulatuvalt 1. aprillist töötajate palgatõusu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles