Legendiks saanud küberkaitselahing

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

«Esiteks loo .bat fail ja käivita. Soovitatavalt 4-6 tükki paralleelselt. Eesti valitsuse koduleht on juba maas. Mis on järgmine? Sina otsustad!» ässitas anonüümne Vene häkker varjunimega Patriot veebifoorumis. Oli 2007. aasta 30. aprill ja väikeriik Eesti tuli maailmast ära lõigata.

Teleturu-maiguline üleskutse oli banaalselt lihtne. Lugejal pruukis oma arvutisse vaid paar rida käsklusi kopeerida ja «enter» vajutada. Iga koolipoiss pidi hakkama saama. Patriot polnud kitsi: ta jagas ka soovitusi, milliseid valitsuse lehti rünnata ja keda spämmida. «Maksa Eesti valitsusele kiusamise eest kätte! Levita seda sõnumit kogu oma kontaktilistis!» laias postituse autor.

Kood ise polnud midagi muud kui lihtne loop. Kui see tööle panna, esitab arvuti valitud sihtmärgile massiliselt sisutühje kajataotlusi ehk ping-päringuid. Kui seda teeb korraga mitu masinat, tekib DDoS rünnak – kõige lihtsam teenustõkestusrünne. Mage, aga alguseks piisab. Õige pea pidid ju rakenduma tasulised botnetid. Turmtuli võis alata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles