Interaktiivne graafik: hävitaja F-35 teeb eriliseks nähtamatus (5)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühed maailma moodsaimad hävitajad maandusid Ämari lennuväljal.
Ühed maailma moodsaimad hävitajad maandusid Ämari lennuväljal. Foto: Sander Ilvest

Ämari lennuväljal eile maandunud USA õhujõudude 44. eskadrilli kuuluvad hävitajad F-35 Lightning II teeb moodsaks nende vargsus ehk võimekus jääda maapinnal asuvate vaenulike radarite eest märkamatuks.

Ametlikult võeti F-35 USA õhujõudude relvastusse 2015. aastal.

Suurbritannias asuvasse USA Lakenheathi lennubaasi saabusid F-35 tüüpi hävituslennukid esimest korda aprilli keskpaigas, et osaleda erinevatel õppustel koos Euroopa NATO liitlastega. Esimese riigina külastati Eestit.

Lennuk F-35 saab täita nii hävitus- ja luurelennuki kui taktikalise pommitaja ülesandeid. Lockheed Martini (LM) loodud X-35 baasil on ehitatud kolm erinevat lennukivarianti: F-35A, F-35B ja F-35C. Kõige kallim neist on F-35C.

Viienda põlvkonna hävitajate üheks olulisemaks omaduseks on vargsus (inglise keeles stealthiness) – omadus lennata vaikselt ja märkamatult. See tähendab, et lennuki ehitusel on kasutatud selliseid materjale ja kujundatud lennukit nii, et maksimaalselt vähendada maapinnal asuvate radarite kiiratud raadiolainete tagasipeegeldumist. Radari ekraanil on lennuk võrreldav umbes golfipallisuuruse metallobjekti jäljega. F-35st väiksema jälje jätab ainult F-22 Raptor.

Kui palju Ämaris maandunud F-35A Lightning II maksab?

Veebilehe www.f35.com andmeil maksab seda tüüpi hävitaja 102,1 miljonit USA dollarit, hind ei sisalda mootorit. Üks lennutund läheb erinevail andmeil maksma 30 000 dollari ringis.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles