Ratas: Eesti eesistumise ajal on Brexit fookuses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas
Jüri Ratas Foto: Raul Mee

Peaminister Jüri Ratas ütles laupäeval Euroopa Ülemkogu järel usutluses rahvusringhäälingule, et Eesti eesistumise ajal on Brexit suures fookuses ning Euroopa Liit loodab kokkulepet Suurbritannia lahkumistingimustes selle ajal.

«Üldjoontes järgmise kahe aasta jooksul need kõnelused toimuvad. Esimene etapp loodetakse kokku leppida sügiseks või talveks,» lausus Ratas Brüsselis ERR-ile. «Peamised kokkuleppekohad on kodanike ja ettevõtlusvaldkonna õigused, seejärel arve ning peale seda, mis saab Ühendkuningriigi ja EL-i suhetest.»

Ratas ütles vastuseks ERR-i küsimusele, et Suurbritanniale esitatavas arves loodavad EL-i 27 riiki kokkuleppele jõuda juulis algava ja pool aastat kestva Eesti eesistumise ajal. «Tõsi, Ühendkuningriik ütleb selle peale, et räägime enne läbi tulevikust ja siis arvest. Need on kaks vastukäivat põhimõtet,» sõnas ta.

Valitsusjuhi sõnul saab Brexit olema Eesti eesistumisel suures fookuses. «Otseselt räägib läbi komisjon, aga Eesti on selle lähedane partner,» ütles Ratas Euroopa Komisjonile viidates.

EL-i liidrid kinnitasid laupäevasel Ülemkogul ühehäälselt läbirääkimisjuhised lahkumiskõnelusteks Suurbritanniaga, mis algavad ilmselt juunis pärast Briti üldvalimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles