Tallinnas tuleb pärast 13 aastast pausi taas Lühikese jala väravatseremoonia (2)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Päev aastal 2004. Lühikese Jala värava avamisel ulatasid terekäe linnapea Edgar Savisaar ja toonane peaminister Juhan Parts. Aasta hiljem sai peaministriks Andrus Ansip ning linna ja Toompea suhted jahenesid.
Tallinna Päev aastal 2004. Lühikese Jala värava avamisel ulatasid terekäe linnapea Edgar Savisaar ja toonane peaminister Juhan Parts. Aasta hiljem sai peaministriks Andrus Ansip ning linna ja Toompea suhted jahenesid. Foto: Liis Treimann

Keskerakonna jõudmine valitsuskoalitsiooni elustab taas 13 aastat varjusurmas olnud Lühikese jala väravatseremoonia, kuna peaminister Jüri Ratas andis nõusoleku osaleda 15. mail, Tallinna päeval Lühikese jala väravas valitsusjuhi ja linnapea kohtumisel.

Tallinna linnavalitsuse pressiesindaja ütles Postimehele, et Tallinna päeval on plaanis Lühikese jala tseremoonia taaselustada. Linnavalitsus saatis Keskerakonna esimehele Jüri Ratasele kutse ning valitsusjuht võttis selle vastu. Erakonnakaaslastest tegevlinnapea Taavi Aasa ja peaminister Jüri Ratase kohtumine leiab aset Lühikese jala väravas 15. mail kell 9.30.

Tallinna linnavalitsus üritas alates 2002. aastast juurutada traditsiooni, mille kohaselt kohtuvad Tallinna päeva avamisel 15. mail Lühikeses jalas linnavärava juures peaminister ja linnapea. Linnavalitsus saatis varem peaministrile kutse osaleda Lühikese jala värava avamistseremoonial ning esimestel aastatel valitsusjuhid sellel ka osalesid.

2005. aastal ametisse saanud peaminister Andrus Ansip kutset vastu ei võtnud ja seetõttu jäi traditsioon soiku. Reformierakondlane Ansip on öelnud, et ta sellisest koputamise tseremooniast eriti lugu ei pea, kuna tegemist ei ole mingi aastasadade pikkuse traditsiooniga. Pärast Ansipi ametist lahkumist ei osalenud peaministrina tseremoonial ka Reformierakonna eelmine esimees Taavi Rõivas.

Viimati osales peaminister Tallinna päeva avatseremoonial 2004. aastal, mil valitsusjuht oli Res Publica esimees Juhan Parts. Savisaar ja Parts kohtusid värava avamistseremoonial ka 2003. aastal.

Esimene Tallinna päev toimus 2002. aastal. Siis osalesid Lühikese jala värava avamistseremoonial peaminister Siim Kallas ja linnapea Edgar Savisaar.

Tallinna päeva tähistamise kombe kohaselt peab peaminister Toompea poolel suletud linnaväravale koputama ja all-linna sisselaskmist paluma, misjärel linnapea avab värava. Koos minnakse seejärel Raekoja platsile linnarahvast tervitama.

Tallinna päeva korraldajad on kinnitanud, et traditsioonil on pikk ajalugu. Vanasti olnud Toompea ja all-linna vahelised väravad öösel suletud, et aadlikest röövlid linnakodanike kauplusi rüüstama ei pääseks. Toompeal kehtis maaõigus, all-linnas aga Lübecki linnaõigus. Toompea ja all-linna juhtide kohtumine pidi vastuolusid leevendama.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles