Pai avaldus ei toonud kriminaalasja Taavi Aasa ja Väino Sarneti vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Pai
Meelis Pai Foto: Sander Ilvest

Põhja ringkonnaprokuratuur ei alustanud kriminaalmenetlust Tallinna tegevlinnapea Taavi Aasa ning Tallinna Linnahalli ASi juhatuse endise liikme Väino Sarneti tegevuse suhtes, kuigi Tallinna Linnahalli nõukogu juhi kohalt tagandatud Meelis Pai süüdistas neid kuriteoteates seaduserikkumistes.  

Teisipäeval otsustas Põhja ringkonnaprokuratuur Meelis Pai tehtud kuriteokaebuse osas kriminaalmenetlust mitte alustada, ütles prokuratuuri pressiesindaja BNSile. Kuriteokaebuse sisuks olid linnahalli ümberprojekteerimiseks tellitud riigihanke nõuete väidetavad rikkumised.

«Prokuratuur tutvus kaebusega ning asus seisukohale, et antud juhul kriminaalmenetlust ei alustata, sest prokuratuurile esitatud materjalid ei sisalda küllaldaselt andmeid, mis viitaksid kuriteo toimepanemisele,» selgitas prokuratuuri pressiesindaja.  

Ta viitas asjaolule, et riigihangete seaduse järgi teostab riigihangete üle järelevalvet rahandusministeerium, mis on selle riigihanke puhul teinud kaks järelevalvemenetlust. Neist esimesega tuvastas rahandusministeerium küll hankija tehtud rikkumisi, kuid mitte sellises ulatuses, et oleks pidanud alustama süüteomenetluse. Sama riigihanke osas viis rahandusministeerium läbi ka täiendava järelevalvemenetluse, kuid ka pärast täiendavate toimingute tegemist menetlus lõpetati. 

«Kuna kõnealuse riigihanke osas on rahandusministeerium viinud läbi kaks järelevalvemenetlust ning ei ole tuvastanud nii ulatuslike rikkumisi, mis oleksid nõudnud süüteomenetluse alustamist, ei ole praegu põhjendatud ka kriminaalmenetluse alustamine,» märkis pressiesindaja.  

Prokuratuur rõhutas, et kriminaalmenetlus alustatakse vaid juhul, kui esineb põhjendatud kahtlus kuriteo toimepanemise kohta. Kriminaalmenetlusi ei viida läbi selleks, et välja selgitada, kas mõni tegu on või ei ole kuritegu.

Meelis Pai esitas Aasa ja Sarneti suhtes kuriteoteate aprilli keskel. Pai sõnul alustati tema vastast meediakampaaniat kohe pärast 14. märtsil toimunud Tallina Linnahalli nõukogu koosolekut, kus nõukogu nõudis Väino Sarneti ja Allianss Arhitektide OÜ vahel sõlmitud projekteerimise hankelepingu tühistamist.

«Nimetatud leping sõlmiti ilma avaliku konkursita ning selle kehtimine oleks tähendanud seaduserikkumise aktsepteerimist ning Tallinna linnale üle kolme miljoni euro suuruse võimaliku kahju tekitamist. Tallinna Linnahalli nõukogu oli ja on alates jaanuarist korduvalt juhtinud Taavi Aasa ja Väino Sarneti tähelepanu ülalnimetatud kuriteotunnustega käitumisele. Tallinna Linnahalli nõukogu tellitud juriidiline ekspertiis kinnitas kõiki nõukogu kahtlusi,» märkis Pai aprillis.

«Vaatamata asjaolule, et mitmed ajakirjanduslikud väljaanded ja telesaated on igakülgselt teemat käsitlenud ja kahtlustused esile toonud ning rõhutanud, et olemasolevad dokumendid kinnitavad kõikide väidete õigsust ei ole õiguskaitse organite poolt järgnenud mingisugust reaktsiooni. Seoses sellega esitasin kuriteoteate Taavi Aasa ja Väino Sarneti vastu Tallinna Linnahall ASis  toimepandu suuremahulises kuriteo sooritamise katses Põhja ringkonnaprokuratuurile,» märkis Pai aprilli keskel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles