Riigikogul läheb maksumuudatuste vastuvõtmisega kiireks

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagu eelmise aasta lõpus võib opositsioon ka nüüd korraldada muudatuste vastu protestimiseks ööistungeid.
Nagu eelmise aasta lõpus võib opositsioon ka nüüd korraldada muudatuste vastu protestimiseks ööistungeid. Foto: Erik Prozes

Riigikogul läheb kiireks, et valitsuse täna algatatud maksumuudatused enne kevadistungjärgu lõppu vastu võtta.

Valitsus kiitis täna heaks ja andis riigikogule üle kuus rahandusministeeriumis valminud eelnõu, millest näiteks üks kehtestab ettevõtluskonto, teine magustatud joogi maksu ning kolmas näeb ette osalusoptsioonide ja ettevõtluses kasutatavate autode maksustamist, ettevõtete kontsernisisestele laenudele panditulumaksu kehtestamist ja pankade tulumaksu avansilisi makseid.

Parlamendi rahanduskomisjon koguneb täna algatatud ja pärastlõunal riigikogu juhatuse otsusega riigikogu menetlusse võetud eelnõusid arutama homme hommikul, mil toimub komisjoni erakorraline istung.

Rahanduskomisjoni esimees, keskerakondlane Mihhail Stalnuhhin ütles Postimehele, et riigikogu kevadise istungjärgu lõpuni jäänud viis töönädalat on piisav aeg, et parlament jõuaks muudatused vastu võtta. Tema hinnangul võiks eelnõude esimene lugemine toimuda 17. mail, misjärel on saadikutel 10 päeva aega esitada muudatusettepanekuid. Selle aja sees toimuvad tema sõnul vajadusel ka kohtumised huvigruppidega.

Küsimusele, kas opositsioon võib taas asuda muudatuste arutamist hulgaliste muudatusettepanekute esitamisega venitama, vastas Stalnuhhin, et juhtuda võib kõike. Samas on ta enda sõnul viimane inimene, kes hakkab ennustama, mida keegi teine teeb.

Rahanduskomisjoni aseesimees, opositsioonilisse Reformierakonda kuuluv Remo Holsmer ütles, et kuna eelnõud anti riigikogu menetlusse alles täna, ei ole erakond jõudnud veel otsustada, kas minnakse venitamistaktika kasutamise teed. Samas oli ta nii eelnõude sisu kui vormi osas väga kriitiline.

«See on nagu halb unenägu, mis kordub. Nägime seda kõike viimati eelmise aasta lõpus, kui kõik maksumuudatused korjati ühte eelnõusse kokku. Siis oli, tõsi, veel vähem aega, aga kriitika jääb samaks: ei ole mingit erakorralist põhjust eri valdkondade muudatused ühte eelnõusse kokku panna,» ütles Holsmer, viidates eelnõule, mis teeb hulgaliselt muudatusi tulumaksu-, käibemaksu- ja liiklusseaduses.

Rahandusministeeriumi andmetel on muudatused kavandatud jõustuma 1. jaanuaril, välja arvatud osalusoptsioonide maksuleevendus, mis hakkab eelnõu järgi kehtima juba 1. juulil.

Holsmeri sõnul läheb parlamendil eelnõude menetlemisega kiireks igal juhul, sest kui täna algatatud muudatused jõuavad riigikogu suurde saali alles ülejärgmisel nädalal, siis jääb kõigi muudatuste sisuliseks arutamiseks, huvigruppide kaasamiseks, teise lugemise läbiviimiseks ja lõpphääletuseks ainult kolm töönädalat.

Riigikogu kevadised korralised istungid lõpevad 15. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles