Kalevi spordihall avab taas uksed (1)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna õhtul avatakse pidulikult ajalooline Kalevi spordihall, kus äsja lõppes möödunud aasta veebruaris alanud kapitaalremont.

«Kalevi spordihall, remonditav Kalevi keskstaadion ja Tallinna spordihall moodustavad kolmnurga, kuhu tekib eri spordialade tõmbekeskus, kus väga paljude spordialade esindajad leiavad endale mitmekülgseid ja tänapäevaseid harjutamisvõimalusi. Kergejõustikust korvpallini, tennisest tõstmiseni, kõikidel on põhjust tulla Herne ja Staadioni tänava piirkonda, kus paiknev kompleks kujuneb sisuliselt Tallinna spordipooluseks,» sõnas Tallinna linnapea kohusetäitja Taavi Aas.

Aasa sõnul ostis linn spordihalli 2010. aastal eraomaniku käest ära 5,47 miljoni krooni ehk 350 000 euro eest ning toona kulutatud raha on tema sõnul igati täie ette läinud. «Toonane, nii-öelda viimasel hetkel linna langetatud otsus oli ainuõige võimalus päästa üks meie spordiajaloo sümboleid, sest suure tõenäosusega oleks spordihall müüdud kinnisvaraarendajatele. Sel juhul me ei taasavaks täna ilmselt legendaarset spordihalli, vaid selle asemel küündiks kõrgustesse hotell või kortermaja. Aga õnneks oleme täna tunnistajaks ajaloolisele hetkele, mil vana hea Kalevi spordihall ärkab uuele elule ning pakub jätkuvalt põnevaid spordielamusi igale spordisõbrale,» lausus Aas.

Abilinnapea Mihhail Kõlvarti sõnul hakkavad Kalevi spordihallis treenima eeskätt korvpallurid, võrkpallurid ja käsipallurid, kuid lisaks saavad siin treeninguid teha ka iluvõimlejad. «Kindlasti jätkuvad hallis traditsioonilised spordivõistlused nagu Tallinna Mõõk ja Kristjan Palusalu mälestusvõistlused maadluses. Samuti oleme arvestanud vajalikuga kvaliteetsete teleülekannete teostamiseks, et kaasa elamist jätkuks Kalevi spordihallist kaugemalegi,» ütles Kõlvart.

1962. aastal ehitatud Kalevi spordihalli renoveerimistööd algasid eelmise aasta kevadel. Hoone konstruktsioonid olid väga halvas seisukorras ning palju raudbetoonist paneele ja talasid tuli välja vahetada. Kuna tegemist on arhitektuurimälestisena riikliku kaitse all oleva hoonega, taastati eritingimustele vastavalt esifassaadi pannoo, samuti restaureeriti kogu esifassaad ning maamärgina olev katlamaja korsten. Hoone sees säilitati fragmendid kunagistest tribüünidest ning kogu interjöör on taastatud endisel kujul.

Hoone renoveerimisel soojustati spordihalli välisseinad ning katus. Lammutati saalis olnud betoontribüünid. Spordisaali põrandapind on võrreldes eelnevaga 90 cm võrra allpool. Sellega võideti põrandapinda niipalju juurde, et spordihallis on neli ristipidi täismõõdus korvpalliväljakut. Hallis on teleskooptribüünid 1780 istekohaga. Koos galeriidel olevate seisukohtadega mahutab hall ca 2000 pealtvaatajat.

Spordihalli katusele paigaldati päikesepaneelid, millega köetakse soojaks spordihalli olmevesi. Spordihalli paigaldati LED valgustid, millega tagatakse kvaliteetsed teleülekanded. Samuti on välja ehitatud uued helisüsteemid ning paigaldatud on kõikidele rahvusvahelistele nõuetele vastavad tablood.

Lisaks sportlastele saab spordihallis endale uued ruumid ka Tallinna spordi- ja noorsooamet.

Linn investeeris spordihalli renoveerimisse 8,6 miljonit eurot.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles