Fotod ja video: kohus mõistis Eestis GRU heaks luuranud mehe viieks aastaks vangi (13)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohus mõistis esmaspäeval kokkuleppemenetluses viieks aastaks vangi 30-aastase Artjomi, kes tegi ebaseaduslikku koostööd Venemaa eriteenistusega GRU, pannes sellega toime Eesti vastase kuriteo.

Riigiprokuratuuri süüdistuse kohaselt värbas Venemaa relvajõudude kindralstaabi luurepeavalitsus ehk GRU Artjom Zinchenko aastal 2009 ning alates 2013. aastast kuni kahtlustatavana kinnipidamiseni osales ta aktiivselt Eesti julgeoleku kahjustamisele suunatud GRU agentuur-operatiivtöös.

Artjom Zinchenko kohtus
Artjom Zinchenko kohtus Foto: Kaitsepolitseiamet

Zinchenko sai Eesti vastu suunatud salajase koostöö käigus ülesandeid GRU töötajatelt. Peamiselt oli tema ülesanne koguda teavet riigikaitseliste objektide ja elutähtsat teenust tagavate objektide kohta Eesti territooriumil, aga ka näiteks kaitseväe ja Kaitseliidu sõjaliste liitaste tehnika liikumise kohta Eestis. Samuti sai Zinchenko ülesandeid hankida GRU-le Eestist soovitud esemeid, näiteks sidevahendeid.

Salajase agentuur-operatiivtöö käigus kogutud teavet ja esemeid edastas Zinchenko korduvalt ja perioodiliselt GRU töötajatele nii sidevahendite kaudu kui ka Peterburis toimunud kohtumistel.

Artjom Zinchenko kohtus
Artjom Zinchenko kohtus Foto: Kaitsepolitseiamet

Zinchenko on Venemaa kodanik, kes elab Eestis elamisloa alusel alates 2013. aastast.

Harju maakohus mõistis Zinchenko esmaspäeval süüdi ja karistas teda viieaastase vangistusega.

Riigiprokuratuuri juhtimisel viis kriminaalmenetlust läbi kaitsepolitseiamet, millele eelnes kaitsepolitseiameti ja teabeameti koostöö.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles