Vanalinna baaride öised piirangud jõustusid lõplikult

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nn Bermuda kolmnurga baarid Tallinna vanalinnas.
Nn Bermuda kolmnurga baarid Tallinna vanalinnas. Foto: Liis Treimann

Esmaspäeval otsustas riigikohus mitte võtta menetlusse vanalinna baaride kassatsioonkaebusi kohtuasjades, milles vaieldi Tallinna linna kehtestatud öise alkoholimüügi ja lahtiolekuaja piirangu ning Suur-Karja tänava sissesõidukeelu õiguspärasuse üle, mistõttu piirangud jõustusid.

See tähendab, et jõustus Tallinna ringkonnakohtu otsus, mis pidas linna meetmeid Tallinna vanalinnas avaliku korra kaitsmisel ja liiklejate ohutuse tagamisel õiguspärasteks, teatas riigikohus.

Esmaspäeval jõustunud Tallinna ringkonnakohtu otsuses seisab, et piirangud riivavad meelelahutusasutuste ettevõtlusvabadust ja linna käsutuses on lahendusvariante, kuidas probleemi lahendada. Kohtu ülesanne ei ole öelda, milline täpselt on neist parim.

Kõnealuseid piiranguid analüüsides otsustas kohus, et linn on leidnud kohase tasakaalu ühelt poolt meelelahutusasutuste ning teisalt piirkonnas elavate inimeste ja tegutsevate ettevõtjate, samuti avalike huvide nagu heakord, linna maine ja UNESCO kultuuripärandi vahel.

Alkoholi müügi piirang puudutab vanalinnas niinimetatud Bermuda kolmnurgas asuvaid baare, milles alkoholi müük keelatakse ajavahemikul kella 00–05 ja puhkepäevale eelneval ööl kella 01–05 ning baar peab olema suletud ajavahemikul kella 01–05 ja puhkepäevale eelneval ööl kella 02–05.

Lisaks paigaldas linn Suur-Karja ja Pärnu maantee sissesõidule liiklusmärgi öise sissesõidukeeluga välja arvatud elanikud ajavahemikul kella 00–06.

Kuna kohtumenetluste ajaks oli alkoholi müügi, lahtiolekuaja ja sissesõidu piirangute kehtivus peatatud, jõustusid need riigikohtu otsusega asja mitte menetleda.

Kokku puudutas piirang kümmet Suur-Karja piirkonnas asuvat baari ja meelelahutusasutust. Alkoholimüügi piirangud puudutasid Nimeta Baari, Shootersit, St. Patrickut, Laborit, Labor 2, Route 13, Valli Baari, Taco Expressi, Dublineri ja Bayern Böhmen Kellerit.

Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu on varasemalt öelnud, et piirkonna avaliku korra ja heakorra probleemid on üldteada ja kestnud juba pikka aega. «Vaatamata linna- ja riigiasutuste ning ka baaripidajate jõupingutustele ei ole olukord tänaseks ikka rahuldav,» ütles ta 2015. aastal piiranguid kehtestades.

«Peale pikka ja põhjalikku haldusmenetlust on selge, et linnal lasub kohustus astuda samme elanike, linnakülastajate, majutusasutuste ja teiste piirkonna ettevõtjate õiguste kaitseks. Samuti tuleb rõhutada selle piirkonna kui kultuuripärandi säilitamise ja väärtustamise tähtsust,» rääkis ta toona.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles