Madise: poliitreklaami piirang on vastuolus põhiseadusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Ülle Madise.
Õiguskantsler Ülle Madise. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Õiguskantsler Ülle Madise ütles eile riigikogu istungil, vastates Vabaerakonna saadikute arupärimisele poliitilise välireklaami piirangu kohta, et näeb selles keelus vastuolu põhiseadusega.

Õiguskantsleri sõnul on välireklaami keeld põhiseadusega vastuolus, sest piirab ülemäära vähem varakate kandidaatide võimalust end reklaamida. Madise lisas, et eriti karm on piirang kohalike omavalitsuste volikogu valimistel, kus osaleb palju valimisliite ja üleriigilise tuntuseta kandidaate, kes ei saa ka riigieelarvest toetust, ja seega seatakse parlamendierakonnad eelisseisu.

Õiguskantsler ütles, et välireklaam on nihkunud varasemasse aega, aktiivse kampaania ajal aga kallimatesse kanalitesse, nagu televisioon ja osav internetiturundus. Kandidaatide võrdseid võimalusi eriti kohalike valimiste kontekstis piirab Madise sõnul ka nn hallis tsoonis tehtav poliitiline reklaam: munitsipaalmeedia, teavitus avalikus ruumis ja ühistranspordis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles