Beebitarvete müüja osutus sõjaväeluurajaks

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebivankriärimees Artem Zinchenko (paremal) eile Harju maakohtus, kus ta nõustus viieaastase vanglakaristusega Vene sõjaväeluure GRU kasuks luuramise eest.
Beebivankriärimees Artem Zinchenko (paremal) eile Harju maakohtus, kus ta nõustus viieaastase vanglakaristusega Vene sõjaväeluure GRU kasuks luuramise eest. Foto: kaitsepolitsei

Kui kaitsepolitseinikud 30-aastase Artem Zinchenko tänavu 9. jaanuaril ühes Tallinna transpordivahendis ümber piirasid, oli kõhetu väljanägemisega Vene sõjaväeluure agent šokis – ta ei aimanud, et tal jälil ollakse.

Tagantjärele nendib kapo, et teda polnudki vaja tabada kuumadelt jälgedelt. Koos riigiprokuratuuriga hangitud tõendid olid selleks hetkeks juba koos.

Neist ilmneb, et Venemaa kodakondsusega Zinchenko oli Venemaa Kindralstaabi Luure Peavalitsuse (GRU) värvatud kaastöötaja, kelle peamine ülesanne oli koguda teavet Eesti riigikaitseobjektide ja elutähtsat teenust tagavate objektide kohta. Peamiselt tegutses ta Tallinnas, ent vastavalt agendijuhilt saadud ülesannetele käis ringi ka mujal Eestis, kogudes nii infot, pilte kui ka esemeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles