Läti Punane Rist selgitab: miks põgenikud lahkuvad (2)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti pagulaskeskus asub Muceniekis.
Läti pagulaskeskus asub Muceniekis. Foto: Ints Kalnins / Reuters

Läti saabunud pagulased pole lõunanaabrite juurde elama jäänud. Läti Punase Risti peasekretär Uldis Līkops selgitas, miks Euroopa Liidu põgenike programmi raames saabuvad pagulased lahkuvad riigist vaat et enne, kui  jõuavad kohvrid lahti pakkida.

Lätis on Punane Rist ainus organisatsioon, kes pagulastega tegeleb, vahendab TVnet Läti telekanali LNT saadet «900 sekundit». Pagulaste aitamise esimene konkurss lõppes tulemusteta, sest keegi ei soovinud nendega tegeleda. Teisel konkursil oli Punane Rist ainus kandidaat.

Līkopsi sõnul on palju põhjuseid, miks pagulased lahkuvad Lätist teistesse riikidesse. Enamus neist – 70 protsenti on majanduspagulased, sellest räägib Saksamaa Punase risti statistika. «Lätis on majanduspagulastel raskem ellu jääda kui teistes euroliidu riikides,» rääkis Līkops.

Punase Risti juhi sõnul arutavad praegu Läti parlament ja valitsus, kuidas tagada äraelamine Lätis. Praegu tuleb pagulase staatuse saanutel hakkama saada nagu tavalistel inimestel. «Teistes Euroopa riikides – Saksamaal, Soomes ja isegi Eestis on kohanemisperiood märksa pikem. Kogu see aeg riik aitab pagulasi rahaliselt. Meil tuleb pagulassaatuse saanutel nädala jooksul Muceniekist (Läti pagulaskeskus – toim) lahkuda ja nad peavad ise hakkama saama. Tavaliselt ei ole nad selleks valmis,» rääkis Līkops.

Līkopsi sõnul on Lätis peresid, kes suutsid hakkama saada, kuid neid aitasid teistes riikides elavad sugulased. «Keeleoskuse puudumise tõttu ei saa nad tööle minna,» rääkis Punase Risti juht. Ta lisas, et see ei ole ainult Läti probleem, aga ka teistes riikides ei saa pagulased keelt oskamata tööle. «Mis puudutab majanduslikku aspekti, siis riigi pakutud toetusest ei piisa isegi üüri maksmiseks,» ütles Līkops.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles